Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Öland

Foto: Thomas Engström

Öland är Sveriges näst största ö efter Gotland och en riktig sommarpärla. Den kallas även för "Solens och vindarnas ö", vilket är ett mycket passande epitet sett till väderförhållandena. Öland är bland de solsäkraste områdena i Sverige. Och att vinden är en pålitlig kraftkälla visar de hundratals väderkvarnarna på ön.
Inte att undra på att den avlånga ön är en av Sveriges största turistdestinationer. Hundratusentals turister tar sig dit varje år. Ölandsbron - från Kalmar på fastlandet till Färjestaden på Öland – är mycket trafikerad under sommarmånaderna.


Många turister väljer att campa på Öland. En av öns stora campingar - Böda camping - är känd från tv-serien med samma namn i kanal 5. Förutom campingar finns det även gott om stugor, hotell och vandrarhem. Inte minst i och kring centralorten Borgholm.
Där arrangeras varje år Victoriadagen för att fira kronprinsessan - och sommarölänningen - Victoria på hennes födelsedag 14 juli. Slottet Solliden - där kungafamiljen brukar tillbringa somrarna - ligger nära Borgholm. Det gör även det säregna - och karga - naturområdet Alvaret. Säregen är också den klippiga ön Blå Jungfrun strax utanför Öland.
Bland andra öländska sevärdheter finns fyrarna Långe Jan i söder och Långe Erik i norr samt flera fornborgar och järnåldersgravfält.

 

POPULÄRA RESMÅL OCH SEVÄRDHETER PÅ ÖLAND
Borgholm
Blå Jungfrun
Gråborg
Färjestaden
Alvaret
Mörbylånga
Köpingsvik
Norra och södra udden
Ottenby kungsgård

 

ÖLAND VÄDER
Öland har ett klimat med milda höstar och vintrar. Vårarna är svalare. Sommaren är mycket solrik med en medeltemperatur på 17 grader. Sammanlagt har Öland cirka 1 875 soltimmar per år varav 1 400 under sommarhalvåret. Februari är kallaste månaden med en medeltemperatur på en minusgrad. Årsnederbörden är 400–500 millimeter. Mest nederbörd kommer på öns mitt. Minst nederbörd får norra och södra udden. Fåk kallas en fruktad snöstorm från nordöst.