Drick öl som danskarna på bodega eller ölcafé.
Drick öl som danskarna på bodega eller ölcafé. Foto: Shutterstock

Köpenhamns bästa bodegor och ölcaféer

Ska man dricka öl som danskarna ska man gå på bodega eller ölcafé. Gamla schapp där man kan sitta och lösa världens problem över en pilsner, även om det är mitt på dagen mitt i veckan. 

Jernbanecafeen

Här har vi en riktig klassiker som lockat folk sedan 1933. De röda galonsofforna härbärgerar en hyggelig blandning av stammisar och tillfälliga gäster från Hovedbangården strax intill. Kortväggen mitt emot baren pryds av en modelltågssamling och längs väggarna rullar caféets eget tåg sävligt fram och tillbaka förbi den lilla stationen Agnetelund.
Jernbanecafeen är ett etablissemang där man inte behöver sitta ensam om man inte vill. De lokala hjältarna är ofta både kontaktsökande och lättpratade, om än ibland något sliriga. En annan favorit är möjligheten att spela tärning om priset på gammeldansken. Varje eftermiddag kan den törstige hoppas att fru Fortuna står bi. Efter slaget är det bara att räkna ögonen på de tre tärningarna för att få priset på den lille.

Adress: Reventlowsgade 16

Bo-Bi Bar

Liten mysig bar som ofta är full. Guld- och vinröda sammetstapeter ger en intim atmosfär där mestadels danskar tar en öl, diskuterar världen eller kanske spelar tärning.

Adress: Klareboderne 14

Hvide Lam

Öppnade 1807. Gammalt och klassiskt, ibland bohemiskt. Jazz, både live och i högtalarna. Träpaneler och rediga bord och vacker skänk bakom baren, dörren till köket ser ut som en stalldörr. Blandad publik, ofta åt det äldre hållet. Känns mycket som om tiden stått still, nästan lantligt. Förutom jazzen. Fina gröna lampor. Lokalen stannade någonstans på 1800-talet och musiken på 30-talet. Perfekt uteservering för att spana folk på sommaren med utsikt över myllret på Kultorvet.

Adress: Kultorvet 5

Rosengårdens Bodega

Mmm, murrigt! Mörkbruna väggar, mörkbrunt tak, bruna möbler, bruna väggmålningar från 30-talet med grekisk-romerska landskap. Udda rörformade metallampor. Blyinfattade färgade fönster tillåter varken insyn eller utsikt. Klassisk telefonhytt - brun! Och så kulhål i väggen bakom baren från 1944 då en samarbetsman sköts av motståndsrörelsen. Bildkollage från gamla Köpenhamn på en vägg - helt rätt. Uteservering på gågata sommartid. Alltid ganska lugn och stillsam stämning, aldrig tomt. Blandad publik - många shoppare dagtid, kvällen såväl unga tjejer som medelålders herrar.

Adress: Rosengården 11

Café Halvvejen

Att kliva ner en halvtrappa till Café Halvvejen är att kliva ner till en annan tid. I alla fall känns det så. Oslipat plankgolv, mörkbruna träpaneler på väggarna och tak med bjälklag. Dämpad belysning bidrar till att skapa en angenämt dunkel och varm stämning. Allt är dock en väl genomförd bluff, iscensatt på 70-talet när ägaren Jesper Kaus tog över lokalen och skapade sin tidsmaskin. Det hindrar inte att upplevelsen är genuin, med en gammal apotekardisk som bar och levande ljus på de små träborden.

Adress: Krystalgade 11

Hviids Vinstue

Gör som HC Andersen och gå på Hviids vinstue. Krogen har varit öppen sedan 1723 och har i juletid sin egen berömda glögg med hemligt recept. Labyrintisk mörk och charmig lokal med många små bås och rum. Två barer, blyinfattade fönster, mörkbetsad träpanel, historiska teckningar och foton på väggarna och antik kassaapparat. Dagtid fylls de många prången till bristningsgränsen av shoppare som vilar benen och tar sig en öl medan kvällen ofta är lugnare.
Adress: Kongens Nytorv 19 

Palae Bar

Rökig jazzbar med härlig stämning och blandad publik (yngre än många vanliga bodegor). Jazz i högtalarna och på väggarna i form av instrument, figurer och fotografier på gamla hjältar som Dexter Gordon, Chet Baker, Billie Holiday. Ibland har man också live jazz. Varm röd och gul färg på väggarna. 

Adress: Ny Adelgade 5

Byens Kro

Gammalt ställe som piffats upp och numera är ett konstnärshangout med skiftande verk på de lattefärgade väggarna. Men träpanelen, de väggfasta bänkarna, de klassiska små gröna lamporna över borden och den gedigna bardisken skvallrar om ett ärorikt förflutet som bodega. Också gammalt slitet trägolv, som gör sig bra. Intressant o växlande ölutbud med tio tappar. Schysst liten gräddhylla i ena hörnan.
Adress: Møntergade 8

Café Malmø

Förr var området kring Nyhavn ruffiga sjömanskvarter, men nya tider har fört med sig en lång rad dyra turistställen för framförallt norska och amerikanska kryssningspassagerare. Inrökta Café Malmø har dock bevarat en del av den gamla oborstade känslan, nere i sin källarlokal.
Adress: Havnegade 35

Eiffel Bar

I en sjabbigt charmig miljö med falsk fransk inredning (inklusive låtsastrappa till en övervåning som inte finns) sitter Christianias lokala garde och hygger sig. Ett besök här är alltid underhållande, men kanske inget för den som föredrar en chic miljö med vackra människor. Eiffel är en av mina egna favoriter, just för dess egensinniga karaktär.
Adress: Wildersgade 58

Ølbaren

Charmig liten specialist-ölbar med zinkdisk och modern konst på väggarna. 14 fatöl och 120 flasköl, alla noggrant utvalda, gör den här baren på Nørrebro till ett givet vattenhål för ölkonnässörer. 

Adress: Elmegade 2A

LÄS MER: Weekend i Köpenhamn: Tipsen som sätter guldkant på resan

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande