Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Okända paradisöar att upptäcka i Thailand

THAILAND. Värmen, havet, maten, stränderna och de ständigt vänliga leendena fortsätter att locka oss, år efter år.

Men våga ta dig bortom de stora, välkända turiststränderna och hitta ett nytt guldkorn i vinter! Från Koh Mook och Laoliang till Koh Jum och Koh Wai.

Det finns fortfarande många härliga öar i Thailand att upptäcka.

Häng med till våra 12 mer okända ö-favoriter.

Koh Mook är behagligt för den som söker lugnet Foto: Nikolay Grachev

1. KOH MOOK

Vajande palmer, drömstränder och ljuvligt, ljumma bad.

Thailand är ett av svenskarnas mest älskade resmål. Och visst går det fortfarande att hitta riktiga paradisöar, dit massturismen inte har nått än!

Från Koh Mook till Koh Jum och Koh Ngai.

Paddla kajak runt en liten ö bland färgglada fiskar, tälta på en avlägsen strand, njut av välsmakande, currydoftande mat och beskåda solnedgångar som tagna ur ett vykort.

Eller varför inte dyka ner under ytan och snorkla bland korallerna, eller sjunka ner i en hängmatta på verandan till din bungalow och låta den varma vinden gunga dig medan du lyssnar till tystnaden.

Allt det där och lite till kan Thailand ännu erbjuda. Lugnet finns där och väntar på dig!

Välj en ö eller varför inte flera i vinter? Vi tar dig med bortom de stora turistorterna, till 12 mysiga öar runt om i landet.

Oavsett om du gillar spännande äventyr eller vill lyxa med en paraplydrink vid en pool så finns det garanterat en ö som passar just dig.

1. KOH MOOK
Hit har visserligen charterbolagen hittat och Koh Mook börjar bli en allt mindre bevarad hemlighet bland Thailandsturisterna, men det är fortfarande behagligt här för den som söker det fridfulla ö-livet.
Här finns några små byar att gå att strosa i, och framför allt flera härliga stränder. Charlie beach resort är ett popuärt boende med flera restauranger, resebyrå, internetuppkoppling, butik med mera. 

Vid ön finns också den kända smaragdgrottan, Emerald Cave, dit man tar sig genom att simma genom en 80 meter lång tunnel (åk dit med en guide!) för att sen komma ut i en lagun som får en att tappa andan. Runt omkring stupar de lodräta bergväggarna, och i mitten ligger en liten, vit strandremsa. Värt en utflykt!

HITTA DIT: Färja eller snabbåt från Koh Lanta eller Trang.

BO: Charlie beach resort. Sivalai resort

PASSAR FÖR: Dig som vill ha charterstandard på en ö med vackra omgivningar.

 

 

Koh Kradan är en pärla, belägen i Trangs skärgård. Foto: Colourbox

2. KOH KRADAN

Inga bilar, inga affärer, inget högljutt nattliv. Bara strand, snorkling, sol och bad. Koh Kradan är en pärla, belägen i Trangs skärgård.

Det finns inte så många boenden att välja på, och de senaste åren har även lyxen kommit till Kradan och med den även högre priser.

Men för den som söker ett budgetboende med en speciell atmosfär rekommenderas Paradise Lost som ligger mitt på ön, några minuters promenad från stranden. Detta resort har varit en backpackerfavorit i många år. Maten är toppen!

Vill du uppleva en magisk solnedgång fortsätter du på stigen genom djungeln till Sunset Beach. Missa inte!

HITTA DIT: Långsvansbåt från till exempel Trang eller Koh Lanta.

BO: Paradise Lost (budget), Reef Resort (lyxigare alternativ)

PASSAR FÖR: Alla som vill ha en lugn semester.

 

 

Under många år var Koh Jum ryggsäcksfolkets egen hemlighet. Foto: Ida Thunberg

3. KOH JUM

Under många år var Koh Jum ryggsäcksfolkets egen hemlighet, men så är det inte längre. Dock finns en del av atmosfären kvar, och många av resorten består fortfarande av mycket enkla små bambuhyddor med solblekta hängmattor på verandan.

Men numera har även internetcaféer och lyxiga resorts hittat till ön, som är väldigt behändigt belägen strax utanför Krabi.

Koh Jum är en trevlig ö med flera fina stränder, där du väljer boende och restauranger efter behag. Lite enkel shopping finns i byn, med betoning på lite.

HITTA DIT: Färja mellan Krabi-Koh Lanta som gör ett stopp på Koh Jum.

BO: Koh Jum resort.

PASSAR FÖR: Alla (som inte har några krav på shopping och nattliv)

 

 

Det finns ingen fast befolkning på Koh Ngai, och därmed heller ingen by. Foto: Colourbox

4. KOH NGAI

Koh Ngai kallas även Koh Hai, och ligger strax söder om Koh Lanta. Här finns flera fina, prisvärda resorter av bra standard och du kan njuta av både poolliv och lata stranddagar.

Det finns ingen fast befolkning på ön, och därmed heller ingen by. Så räkna inte med shopping, eller särskilt mycket aktiviteter överhuvud taget.

Men nöjer du dig med sol och bad - och kanske lite snorkling - då har du hittat din plats.

Omgivningarna är otroligt fina med sockertoppsberg som reser sig upp ur det turkosa vattnet. Om du har tidiga vanor, se till att gå ut och gå längs stranden när solen går upp. En upplevelse att minnas.

HITTA DIT: Färja eller snabbåt från Koh Lanta eller Trang.

BO: CoCo Cottage.

PASSAR FÖR: Dig som vill ha bekvämlighet i avskildhet.

 

 

Foto: Colourbox

5. KOH PHAYAM

Det är värt omvägen att ta sig till Koh Phayam. Men ett tips är att boka in några fler dagar än du hade tänkt dig redan från början, för risken är annars stor att du vill stanna längre när du väl är där.

Alla delar av ön är inte så lättillgängliga utan kräver motorcykeltaxi, cykel eller en lång promenad från hamnen. Men trivs du med frihetskänslan av att vara på en ö med soft atmosfär där ingen tittar på klockan, bilarna lyser med sin frånvaro och internet inte alltid fungerar så bra - då har du hittat rätt.

Den lilla byn är trevlig att strosa i. Men vackrast vyer erbjuder förstås öns stränder.

HITTA DIT: Buss eller inrikesflyg från Bangkok till Ranong. Färja till Koh Phayam.

BO: Sabai Sabai bungalows (enskilt på en egen strand), Phayam Beach resort (på mer livlig strand)

PASSAR FÖR: Ryggsäcksresenären som vill uppleva något nytt.

 

 

Thailands östra utpost Koh Kut. Foto: Ida Thunberg

6. KOH KUT

Koh Kut, eller Koh Kood som den också kallas, är Thailands östra utpost - en ö nära gränsen mot Kambodja.

Här hittar du både bekvämlighet och ett lugnt, vackert Thailand - på Koh Kut finns det både lyxiga hotell, mycket enkla boenden, och resorter som fortfarande är prisvärda med både varmvatten i bungalows och pool.

En utflykt till öns vattenfall rekommenderas, och ta dig dit med långsvansbåt från havet där du sen körs in i en liten flod som rinner genom ön, för att därefter gå av och promenera genom gummiplantage och djungel innan belöningen - ett bad i vattenfallet - väntar.

HITTA DIT: Buss och båt från Trat, dit det går inrikesflyg från Bangkok

BO: Koh Kood Beach Resort.

PASSAR FÖR: Alla typer av resenärer

 

 

Långt nere i södra Thailand ligger mysiga Koh Bulone. Foto: Ida Thunberg

7. KOH BULONE

Långt nere i södra Thailand ligger mysiga Koh Bulone. Många av turisterna som väljer den här delen av landet hamnar på mer kända Koh Lipe - därför kan man fortfarande hitta den där sköna Robinson Crusoe-känslan på Bulone, med en bit vit strand alldeles för sig själv.

Bo på Bulone Resort som har en vacker strand framför sig.

Missa absolut inte att promenera till fiskebyn på andra sidan ön. Det tar en stund på den backiga lilla vägen, men väl framme träffar du den trevliga lokalbefolkningen, äter färska pannkakor direkt från ett stånd längs vägen, handlar färskt bröd på bageriet och äter gott på någon av restaurangerna.

HITTA DIT: Närmaste stad med flygplats och tågstation är Hat Yai. Snabbåt från hamnen i Pak Bara.

BO: Bulone Resort

PASSAR FÖR: Alla som vill leva enkelt strandliv i långsam takt.

 

 

Hela grejen med Koh Wai är att INTE ha bråttom. Foto: Ida Thunberg

8. KOH WAI

Att paddla kajak runt Koh Wai tar runt fyra-fem timmar, beroende på hur bråttom du har. Större än så är inte denna charmiga ö, som - förutom de sedvanliga paradisattributen - utmärker sig genom sina färgglada fiskar som du kan titta på när du simmar runt strax utanför stranden, häftiga träd och andra växter.

Och hela grejen med Koh Wai är att INTE ha bråttom, det har du nämligen ingenting för. Här finns varken bilar eller affärer, och bara ett fåtal restauranger och resorter. Hit åker du för att ta det riktigt lugnt. Och förslagsvis för att paddla kajak - det är en njutningsfull upplevelse.

HITTA DIT: Båt från Koh Chang. Eller fråga din resort om hjälp med transfer.

BO: Koh Wai Pakarang resort

PASSAR FÖR: Ryggsäcksresenären som vill uppleva lugn, ro och natur

 

 

Koh Yao Yai i Phang Nga-bukten öster om Phuket Foto: Ida Thunberg

9. KOH YAO YAI och KOH YAO NOI

Flera exklusiva hotell har byggts upp på dessa paröar Koh Yao Yai och Koh Yao Noi i Phang Nga-bukten öster om Phuket, och den som vill bo lyxigt men slippa turisthorderna på Phukets stränder kan enkelt hitta sin plats här.

Men även budgetresenären kan trivas här, och njuta av de vackra omgivningarna med risfält, gummiplantage, små byar och lugna stränder.

Tänk dock på att en del hotell ligger ganska isolerat, så om du vill kunna promenera runt och välja bland olika restauranger när det vankas middag så bör du kolla upp läget på hotellet du väljer.

HITTA DIT: Ca en timmes båtfärd från Phuket

BO: Koh Yao Yai Village, Lam Sai Village Hotel

PASSAR FÖR: Den bekväma som vill ha närhet till Phuket men se något nytt på Thailandsresan

 

 

Laoliang är en fristad, belägen i Petra nationalpark i södra Thailand. Foto: Ida Thunberg

10. LAOLIANG

Laoliang är en fristad, belägen i Petra nationalpark i södra Thailand. På den lilla speciella ön finns bara en resort, Laoliang island resort. Här bor du enkelt men bekvämt i tält, som är inredda med både sängar och elektricitet. I priset ingår alla måltider, det är buffé med thailändska rätter.

Naturen är magnifik, med droppformade stenar som "väller ner" från de stupande bergsväggarna, kritvit strand och kristallklart hav.

Många kommer hit för att bergsklättra och/eller dyka, men det går utmärkt att åka hit och bara njuta av omgivningarna och den avslappnade atmosfären.

HITTA DIT: Långsvansbåt från hamnen utanför Trang, eller från någon annan ö i Trangs skärgård.

BO: Laoliang Resort

PASSAR FÖR: Den äventyrliga som vill uppleva något annorlunda.

 

 

De flesta åker hit som en dagsutflykt från närliggande Koh Tao. Foto: Sirimanas Eakwasin

11. KOH NANGYUAN

Koh Nangyuan är ett naturfenomen som egentligen är tre öar som binds ihop av en lång, smal strandremsa. De flesta åker hit som en dagsutflykt från närliggande Koh Tao, men det går också att bo på Nangyuan.

Entrén till ön är häftig, du går i land på en lång, slingrande träbro som står på träpålar i vattnet - en liten upplevelse i sig.

Annars kretsar mycket här kring snorkling och dykning, eftersom vattnen runtomkring tillhör Thailands bästa för dessa aktiviteter.

HITTA DIT: Båt från Koh Tao, tio minuters resa.

BO: Nangyuan Island Dive Resort

PASSAR FÖR: Alla typer av resenärer, särskilt den dyk- och snorklingsintresserade

 

 

12. KOH KHO KHAO

Koh Kho Kao är ett betydligt lugnare alternativ än närliggande Khao Lak-området. Inga stora vägar, shoppingcenter eller överfyllda stränder. Här promenerar du, om du vill, till en helt egen bit vit strand.

Inte så många restauranger att välja på, men de resorts som finns serverar mat. En liten by finns vid hamnen där man kan hitta solkräm, saronger och annan enklare shopping.

HITTA DIT: Ett par timmars bilresa från flygplatsen i Phuket till hamnen i byn Ban Nam Kem. Kort resa med en liten färja över till ön.

BO: C & N Koh Kho Khao resort.

PASSAR FÖR: Alla som söker det totala lugnet.