Bocken på Island restes för första gången 2010.
1 av 2: Bocken på Island restes för första gången 2010. Foto: IKEA
Allt som oftast möter den samma öde som Gävlebocken.
2 av 2: Allt som oftast möter den samma öde som Gävlebocken. Foto: Övervakningskamera

Okända Ikea-bocken förstörs varje år – så ska den skyddas

Att julbocken i Gävle varje år byggs upp och sedan (oftast) brinner ner vet alla, men att den har ett yngre syskon är inte lika känt.

Det står nämligen en nio meter hög julbock utanför Ikea – på Island.

– Den har elstängsel runt sig och övervakningskameror, och nattetid så sitter väktare i en bil bredvid bocken och vaktar den, säger Þórarinn Ævarsson, vd för Ikea på Island.

Den stora julbocken i Gävle är ett lika säkert jultecken i Sverige som glögg och julmarknader.

Och det är just från Gävlebocken som inspirationen till det isländska "syskonet" är hämtad ifrån, enligt Þórarinn Ævarsson, vd för Ikea på Island.

– Anledningen bakom bocken är rättenkel: Ikea över hela världen ska upprätthålla svenska traditioner. Vi har svenska flaggan utanför butiken, vi säljer svensk mat och vi har sålt en liten version av julbocken i vårt julsortiment. Jag kände till julbocken i Gävle, och ett år bestämde vi oss för att ha en likadan utanför butiken i stället för en julgran, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Världens hån mot Ikeas ”snuskiga” produktnamn 

 

Byggs större varje år

Julbocken i Garðabær restes för första gången år 2010. Bocken var ursprungligen fyra meter hög, och brann ner dagen innan julafton det året.

– Nästa år bestämde vi oss för att resa den igen, men vi bestämde också att för varje gång vi behövde tillverka en ny bock så skulle vi göra den större än föregående år.

Men bocken på Island verkar dömd till ett öde inte helt olikt den i Gävle. Sedan 2010 har bocken brunnit upp fyra gånger, och blåst omkull två. Endast ett år har den fått stå orörd över jul.

Foto: Övervakningskamera

När bocken restes den 15 oktober i år så var den nio meter hög.

– Det är absolut inte vår avsikt att den ska brinna ner, vi gör allt vi kan för att hålla bocken vid liv. Den har elstängsel runt sig och övervakningskameror, och nattetid så sitter väktare i en bil bredvid bocken och vaktar den, säger Þórarinn Ævarsson.

Hyllar gamla traditioner

Han säger också att bocken har blivit ett populärt landmärke och turistattraktion på Island, och många som besöker Garðabær stannar till för att ta selfies med den.

– Jag tycker det är vackert. Det nordiska folket har ett gammalt kulturarv, men i stället för att fira det så har många moderna jultraditioner som kommer från Coca-Cola. Det är mycket roligare och mer djupt rotat i traditionen att fira på ”det gamla sättet”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande