SRI LANKA. Det finns 200 elefanter i Yala nationalpark - och minst lika många turister.
SRI LANKA. Det finns 200 elefanter i Yala nationalpark - och minst lika många turister. Foto: Ronny Johannesson

Öga mot öga med rovdjuren

Jag hör en trumpetstöt. 

En elefant bland träden! 

Safaridagen börjar bra. Vi har inte ens lämnat hotellet än.

När vi checkade in på bungalowhotellet Yala Village i södra Sri Lanka i går fick vi ett papper med förhållningsregler. Vi läste inte så noga, men det skulle vi kanske ha gjort. Där står nämligen:

 * Gäster uppmanas att be om eskort till restaurangen.

 * Om du ser en vild elefant, bege dig till närmaste skydd och stanna inomhus tills djuret försvinner.

 * Långa promenader i området ska undvikas.

 * Barn och gamla bör bo nära huvudbyggnaden.

 Nu står elefanten här och mumsar på ett träd. Den ser inte arg ut så jag fortsätter till huvudbyggnaden där vår safarijeep väntar. Solen har ännu inte gått upp.

Läppbjörn, buffel och vilda elefanter

 Det är med förväntan vi närmar oss Sri Lankas näst största och mest besökta nationalpark Yala. Här finns 44 däggdjursarter, bland andra läppbjörn, buffel och över 200 vilda elefanter. Parken är en av Sri Lankas bästa fågellokaler med över 200 arter. Men det vi är mest sugna på att se är leopard, 25–40 stycken finns i parken. 

 Det första vi ser är påfåglar som sitter och jamar i träden. Vid en liten sjö står en buffel och tittar ut över vattnet, på ryggen sitter en kohäger. Strax bredvid betar en hjord axishjortar. De ser ut som Bambi med sina prickiga ryggar. Ingen av dem bryr sig om krokodilen i vattnet en bit bort. Det gör inte heller orientibisen som sitter i ett dött träd.

 Vi fortsätter från den idylliska samvaron vid sjön. Elefantbajs på vägen och avslitna grenar vittnar om att vi nog ska få se elefant också. Men var är leoparderna?

 Vi passerar ännu fler påfåglar och några djungelfåglar. De är nära släkt med – och ser för ett otränat öga på pricken likadana ut som – våra tamhöns.

 Chauffören får ett samtal i mobilen och tvärvänder. Nu är det bråttom, en kollega har sett en leopardunge i ett träd en bit härifrån. 

 Vi drar på för fullt på den smala grusvägen. En större stadsjeep är i vägen, vår förare blinkar irriterat och kör om. När vi kommer fram är redan fem bilar på plats. 

 – Där är den! ropar vår tracker och pekar mot ett träd. 

 Fotograf Ronny ser också leoparden och lyfter kameran. Men jag ser den inte. Var är den? Visa mig! Jag blir lite stressad, den får inte försvinna utan att jag sett den.

 – Titta under grenklykan där. Lite till vänster, säger Ronny.

 Jag letar med kikaren men det är omöjligt. Men sedan plötsligt ligger den där. Lite närmare än jag trodde. Man måste ställa in ögonen för att se den, för den är så väl kamouflerad mot trädets bark. Den lilla ungen tittar på oss och gäspar. Inte intresserad, turister med kameror har den sett förr.

 Nu är det gott om tid. Vi njuter av synen av leoparden som ligger max 50 meter bort. Vi väntar på att mamman kanske ska dyka upp men det gör hon inte. 

 Nu har minst 20 bilar kommit hit. Glädjen och upphetsningen vi kände när vi först såg leoparden börjar övergå i en känsla av att vara på djurpark. Vi blir kvar i en halvtimme. När vi vill åka kommer vi inte fram på grund av alla bilar. Vi står i vägen för varandra, så att vissa inte kan se för att andra inte kommer ut.

 Men sedan, när vi upplevt själva huvudnumret, tar vi oss tid att notera alla fåglar – biätare, blåkråkor, kungsfiskare, storkar, hägrar…

 Snart får vi också se en elefant, en ung hanne på 20–30 år mitt på vägen, bara fyra meter från bilen. Jag tror hela tiden att jag ser leoparder i träden, men det är bara den fläckiga barken som lurar mig.

Djuren klarade tsunamin bra

 Landskapet är öppet och savannlikt, vilket gör det lätt att se djur på håll. Inte riktigt som 

 i Afrika, men mycket bättre än jag förväntat mig. 

 Nu när vi sett leopard tar vi det lugnt. Den bästa naturupplevelsen får vi när vi själva upptäcker djuren, inte när vi trängs med andra jeepar. Jag lägger bort kameran och njuter av nuet.

 Parken går ända ner till havet. Vi stannar där det har funnits en restaurang som spolades bort av tsunamin 2004. Bara grunden finns kvar. Bredvid har man rest ett litet monument. Cirka 250 personer dog i parken. Vegetationen tog skada men djuren klarade sig bra.

 På vägen tillbaka ser vi ännu fler hjortar, elefanter och några varaner. Vi börjar bli lite blasé. Men så går trackern i gång igen. Han har sett något ovanligt. De är en flyttfågel han inte sett här i parken tidigare, en crested treeswift, släkting till våra egna tornseglare.

 När vi är tillbaka i Yala Village efter lite mer än tre timmar i nationalparken kan vi räkna in drygt 20 fågelarter, åtta däggdjur, krokodil och varan. Men elefanten i hotellträdgården ser vi inte mer.

FAKTA

Bästa tiden: Parken är öppen året om, men bästa tid för att se leopard och elefant är februari till juni. Då är chansen att se leopard cirka 40 procent enligt vår guide.
Resa dit: Apollo, Fritidsresor och Ving har charterresor med gemensamt flyg. Reguljärflyg med flera bolag, exempelvis Qatar Airways, Sri Lankan Airlines och Emirates Airlines.
Flygtid: Charter via Kuwait 13 timmar, reguljärt cirka 16 timmar beroende på anslutning.
Bra att veta: Elektrisk adapter av brittisk typ behövs. Snåla inte med dricks till servitörer, chaufförer, städare, guider med flera. På grund av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till norra Sri Lanka (distrikten Jaffna, Kilinochchi, Mullaitivu, Vavuniya och Mannar), men inte till de delar som beskrivs i artikeln.
Prisnivå: Mycket lägre än i Sverige. Huvudrätter på enklare strandrestau-ranger från cirka 25 kronor, uppemot en hundralapp på finare krogar. 65 centiliter öl kostar dryga tian på billiga ställen, runt 25 på dyrare. Ris och curry på lokal restaurang kostar inte mer än tio kronor.
Valuta: 1 rupie = cirka 0,06 kronor. Valutan kan vara svår att få tag på i Sverige så växla på plats via euro eller US-dollar. Max 5 000 rupier får föras in i och ut ur landet. Det är långt mellan bankomaterna. Kortbetalning bara på finare krogar och hotell.
Visum: Behövs inte för svenska medborgare som stannar i högst 30 dagar.
Vaccination: Grundskydd och vaccination mot gul-sot. Malariaprofylax i vissa fall för den som vis-tas längre tid i inlandet.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!