Mount Everest är världens högsta berg. Varje år söker sig 60 000 personer till bergets kinesiska del.
1 av 2: Mount Everest är världens högsta berg. Varje år söker sig 60 000 personer till bergets kinesiska del. Foto: ADOBE STOCK
I år kommer en storstädning genomföras på berget för att rensa området på sopor, avföring och mänskliga kvarlevor.
2 av 2: I år kommer en storstädning genomföras på berget för att rensa området på sopor, avföring och mänskliga kvarlevor. Foto: ADOBE STOCK

Obehagliga orsaken till att färre får besöka Mount Everest

Nu begränsas antalet personer som får bestiga Mount Everest.

Av alarmerande skäl.

Världens högsta berg måste städas på kvarlevorna från de många klättrare misslyckats med att ta sig upp.

Mount Everest är med sina 8 848 meter över havet världens högsta berg och ligger på gränsen mellan Nepal och Kina (Tibet).

Varje år söker sig cirka 60 000 personer till bergets kinesiska del. Av dem får omkring 800 tillstånd att bestiga berget, enligt news.com.au.

Inför det nya året bestämde sig de kinesiska myndigheterna att skära ner det antalet till färre än 300. Den tillåtna klättringssäsongen begränsas också till att bara omfatta våren.

Skälet är ovanligt: myndigheterna har beslutat om en storstädning av berget.

LÄS MER: Ny lyxkrog öppnar på Mount Everest 

Tonvis med skräp på Mount Everest

Mount Everest ståtar knappast med några återvinningsstationer och klättrarna har i åratal strött skräp omkring sig. 

Redan förra sommarens rapporterade de kinesiska myndigheterna att man transporterat bort åtta och ett halvt ton sopor, inklusive stora mängder av mänsklig avföring.  

I år får bara 300 personer bestiga Mount Everest från den kinesiska sidan, jämfört med 800 tidigare år. Foto: Shutterstock

På den nepalesiska sidan har man utvecklat ett städsystem där klättrare för med sig stora sopsäckar som de fyller innan helikoptrar sedan vinschar säckarna nedför berget.

Den obehagligaste delen av den kinesiska storstädningen rör kvarlevorna av de många klättrare som omkommit på berget.

LÄS MER: Äldre stoppas från att bestiga Mount Everest 

Tunna luften dödar bergsklättrare

Varje år dör flera personer på berget.

648 personer nådde Mount Everests topp 2017. Samtidigt misslyckades sex personer så gravt med sina klättringsäventyr att de avled på berget. 

Särskilt svåra är betingelserna i zonen ovan 8 000 meter där luften är väldigt tunn. 

Visserligen har bättre klättringsutrustningar, satelitkommunikation och medhavt syre minskat antalet dödsfall de senaste årtiondena. 

Ändå har många rutinerade klättrare på senare tid uttryckt oro för den stora tillströmningen av nybörjarklättrare som gör vistelsen på Mount Everest farligare för samtliga besökare.

LÄS MER: Turisthotet mot Andernas vackraste berg 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande