Air Tahiti Nui satte nytt rekord i långflygning.
Air Tahiti Nui satte nytt rekord i långflygning. Foto: Shutterstock

Viruset tvingade fram nytt världsrekord i långflygning

Coronapandemin har många bieffekter.

Här är en av de mest överraskande:

I veckoslutet tvingade viruset fram ett nytt rekord i långflygning.

Flygbolaget Air Tahiti Nui har reguljärflyg mellan staden Papeete, (på Tahiti i Franska Polynesien) och Paris. Den långa flygningen genomförs normalt via en mellanlandning i Los Angeles. 

Vid mellanlandningen där kräver bestämmelserna att alla passagerare lämnar planet och passerar genom den amerikanska tullen och gränskontrollen innan de får kliva ombord på planet igen för vidare färd till Paris.

Men de nya restriktionerna i USA i samband med coronaviruset omöjliggjorde en sådan procedur. 

Reguljärflyget till Paris som lyfte från Papeete i lördags eftermiddag tvingades därför genomföra flygningen utan mellanlandning, rapporterar CNN.

Planet lyfte från flygplatsen i Papeete på Tahiti. Foto: Shutterstock

Slog Singapore Airlines rekord

Lyckligtvis var antalet passagerare ombord få så man kunde flyga hela vägen till Paris utan att behöva påfyllning av bränsle. När planet landade på Parisflygplatsen Charles de Gaulle på söndagen hade man slagit nytt världsrekord i långflygning när det gäller kommersiellt reguljärflyg. Man hade varit i luften när 16 timmar och avverkat en sträcka om 15 715 kilometer.

Därmed överträffade man den tidigare rekordinnehavaren Singapore Airlines vars reguljära flygrutt mellan Singapore and Newarkflygplatsen strax utanför New York är 15 343 kilometer lång.

Australiska flygbolaget Qantas satte ett annat rekord i höstas då det flög den 17 799 kilometer långa sträckan mellan London och Sydney i ett svep. Här rörde det sig dock om en testflygning utan passagerare.  

Air Tahiti Nui satte två rekord: förutom längsta kommersiella flygning även som världens längsta reguljära inrikesflygning då man såväl lyfte som landade på fransk mark.

Fyra piloter fanns med på planet, en tvåmotorig Dreamliner 787-9 från Boeing.

I veckan ersattes mellanlandningen i Los Angeles av en på den franska ögruppen Guadeloupe i Västindien.

LÄS MER: Orolig för corona-virus? Det här gäller för resan 

16 timmar senare landade rekordflyget i Paris. Foto: Shutterstock

 

LÄS MER: Coronaviruset: Länderna du inte bör besöka

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande