Plattjordare hävdar att jorden är en platta, och att solen och månen kretsar kring jorden och inte tvärtom.
Plattjordare hävdar att jorden är en platta, och att solen och månen kretsar kring jorden och inte tvärtom. Foto: SHUTTERSTOCK

Ville visa att jorden är platt – seglade in i corona-karantän

Det italienska paret skulle segla till världens ände för att bevisa att jorden är platt. Istället för att hitta en mur av is, fann de sig själva i corona-karantän på en liten ö i medelhavet, skriver Vice.com.

Det var en gång ett italienskt par som gav sig ut på en resa för att bevisa att jorden är platt, men det ville sig så att de åkte vilse.

Nej detta är varken en saga eller något som hände för hundratals år sedan. Det hände nyligen.

Det italienska paret är så kallade ”plattjordare”, rörelsen som förnekar alla bevis på att jorden är rund och hävdar i stället att jorden är platt som en pannkaka, omgärdad av en hög mur av is för att hålla haven i schack. Bortom ismuren ligger något okänt som ingen plattjordare i dag kommit tillbaka med livet i behåll för att berätta om.

Hur som helst. 

Det företagsamma italienska paret sålde sin bil, köpte en båt, lossade ankar i Venedig och satte kurs mot Lampedusa, en ö mellan Sicilien och Nordafrika som enligt deras beräkningar utgör jordens kant.

Åkte vilse

Efter ett stopp på norra Sicilien skulle de fortsätta resan söderut mot Lampedusa med hjälp av en kompass. (Vilket i sig är ironiskt med tanke på hur en kompass fungerar). Men det gick inget vidare för de italienska plattjordarna, de åkte vilse och hamnade på den lilla Ustica, drygt en och en halvtimme norr om Sicilien. Inte ens väderstrecket fick de rätt alltså.

Väl i land på Ustica hamnade de i corona-karantän som de försökte rymma ifrån vid två tillfällen, innan de gav upp och tog sitt ansvar.

2020, mitt i en pandemi kanske inte är det bästa året att försöka bevisa sina teorier om att jorden är platt. Förmodligen inget annat årtal heller...

DET HÄR ÄR PLATTJORDARE

Organisationen The Flat Earth Society bildades av engelsmannen Samuel Shenton 1956, och förespråkade en platt jord i stället för sfärisk, och att solen kretsar kring jorden. 

Enligt plattjordare är jorden en skiva med Nordpolen i centrum och Antarktis som en mur som omger de kända kontinenterna. Solen och månen rör sig runt den platta skivan.

LÄS MER: Lyxhotellet i rymden – om du har många miljoner över

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande