Christkindlesmarkt, så som det ska vara, framför Frauenkirche i Nürnberg.
Christkindlesmarkt, så som det ska vara, framför Frauenkirche i Nürnberg. Foto: SHUTTERSTOCK

Världsberömd julmarknad ställer in 2020

Christkindlesmarkt, Nürnbergs världsberömda julmarknad, ställer in för första gången på 73 år. 

– Det har varit ett mycket svårt beslut, men efter noggranna överläggningar har vi kommit fram till att julmarknaden inte kommer att äga rum i år, sa stadens borgmästare i ett uttalande, rapporterar Travel+Leisure.

Nürnbergs julmarknad, Christkindlesmarkt med anor från 1600-talet, är den äldsta och mest kända julmarknaden i världen och lockar miljontals besökare varje år. Portarna runt Hauptmarkt i Nürnbergs gamla stad har år efter år slagit upp fredagen före första advent för att sedan avslutas den 24 december. Mängder av marknadsbås trängs vid den vackra Frauenkirche, där julstämningen är överväldigande. Ljuvliga dofter av pepparkakor, grillade korvar, glühwein och rostade mandlar ligger tät och gör platsen till den perfekta upptakten till julafton. 

Christkind, ”Guds barn”, en ung kvinna klädd i vitt och guld med lockigt blont hår, en hög guldkrona och änglavingar är en viktig del av julmarknaden. Foto: SHUTTERSTOCK

I år kommer dock julstämningen att utebli. Nürnbergs borgmästare Marcus König har låtit meddela att man på grund av rådande pandemi har tagit beslutet att ställa in årets julmarknad, enligt Travel+Leisure.

Första gången sedan andra världskriget

– Det har varit ett mycket svårt beslut, men efter noggranna överläggningar och för att skydda våra invånare har vi kommit fram till att julmarknaden inte kommer att äga rum i år, sade König i ett uttalande den 26 oktober.

Det äldsta beviset från Nürnbergs julmarknad är en låda med inskriptionen: "Regina Susanna Harßdörfferin från jungfru Susanna Eleonora Erbsin, skickad till Kindles-Marck 1628". Foto: SHUTTERSTOCK

Innan det definitiva beslutet togs hade man dock tankar på att sprida ut marknaden över flera stadsdelar för att kunna säkerställa distans mellan besökarna, men kom fram till att det ger fel signaler i rådande pandemi. 

Senaste gången julmarknaden i Nürnberg ställdes in var under andra världskriget. Med hopp om en nystart i en sönderbombad stad återupptogs marknaden 1948, och har genomförts varje år sedan dess fram till i år. Man har dock hopp om att traditionen kommer att kunna återupptas så fort pandemin är över.

LÄS MER: 9 förtrollande platser i Europa att drömma om 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande