Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns många museer för dig som inte vill bli trött i fötterna.Det finns många museer för dig som inte vill bli trött i fötterna.Det finns många museer för dig som inte vill bli trött i fötterna.
Det finns många museer för dig som inte vill bli trött i fötterna. Foto: PRESSBILD

Världens minsta museer – 6 pärlor du lätt missar

Trött på gigantiska museer som tar flera dagar att gå igenom? Då är dessa mini-museer garanterat något för dig!

Louvren och British Museum i all ära – ibland vill man bara konsumera konst och historia i små doser och utan att bli trött i benen. Som tur är finns det ett antal museer som du kan besöka utan att behöva tillbringa hela dagen där – det kan faktiskt räcka med att så på ett och samma ställe. Från en klassisk brittisk telefonkiosk till ett minimalt filmmuseum i Tomelilla – här är några av världens minsta museer, sammanställda av Time Out.

1. Warley Museum, Warley Town, Storbritannien

Man förväntar sig kanske inte att det ska ligga ett konstmuseum i en klassisk röd telefonkiosk, men Warley Museum i Warley Town mellan Leeds och Manchester i England ligger faktiskt i en sådan. Här ser curatorerna Chris och Paul Czainski till att det regelbundet ordnas utställningar med tre–fyra månaders intervall. Senast visades ”The smallest art exhibition in the world”, då 40 professionella konstnärer från Storbritannien och andra länder bidrog med var sitt konstverk under fem centimeter med ett tema kring drottning Elizabeths 70-årsjubileum i somras. På vernissagen bjöds på pizzor som var två centimeter i diameter och champagne i miniatyrglas (en flaska räckte till 100 glas). Tidigare utställningar har bland annat visat julutställningar från förr, bisarra konstverk i glasburkar, historiska vykort samt ölkapsyler. Några meter från museet ligger den lokala puben, om man vill gå vidare och diskutera utställningen över en pint öl.
Adress: 32-34 Warley Town Ln, Hallifax

Warley Museum ligger i en klassiskt brittisk telefonkiosk.Warley Museum ligger i en klassiskt brittisk telefonkiosk.Warley Museum ligger i en klassiskt brittisk telefonkiosk.
Warley Museum ligger i en klassiskt brittisk telefonkiosk. Foto: Pressbild

2. Mmuseumm, New York, USA

”En ny typ av museum, som expanderar i ett nätverk av förväntade och oväntade platser, dedikerade till att utforska den moderna mänskligheten och aktuella händelser genom att avslöja föremål från hela världen” – så beskriver sig Mmuseumm själv på sin hemsida. Det har också kallats för ett ”modernt naturhistoriskt museum”, men den som väntar sig att fina dinosaurieskelett eller kvarlevor av neandertalare kommer att bli besviken – i detta tidigare hisschakt ställer man ut helt andra saker, som föremål tillverkade av amerikanska fångar eller mynt präglade av IS.
Adress: 4 Cortlandt Alley

Mmuseumm – ett modernt naturhistoriskt museum.Mmuseumm – ett modernt naturhistoriskt museum.Mmuseumm – ett modernt naturhistoriskt museum.
Mmuseumm – ett modernt naturhistoriskt museum. Foto: PRESSBILD

3. Ethno Museum, Džepčište, Nordmakedonien

Endast en besökare åt gången kan komma in på detta mycket speciella etnografiska museum, fyllt med mer än tusen objekt som har samlats i ett garage. Framför allt finns här makedonska lämningar från 1800-talet och 1900-talet, men även femtusen år gammal keramik. Förvänta dig inte särskilt mycket skyltar och information bara – här låter man objekten tala för sig själva.
Adress: Ethno museum, village Dzepciste, Tetovo

Ethno Museum tar bara emot en besökare åt gången.Ethno Museum tar bara emot en besökare åt gången.Ethno Museum tar bara emot en besökare åt gången.
Ethno Museum tar bara emot en besökare åt gången. Foto: Raso/Wikimedia Commons

4. William Burke Museum, Edinburgh, Skottland, Storbritannien

I en svart låda på disken i The Cadies & Witchery Tours shop i Edinburgh finns ett museum med ett enda utställningsföremål som är en makaber relik från den skotska huvudstadens mörka förflutna: ett litet visitkortsfodral gjord av huden av den ökände irländske seriemördaren William Burke. Tillsammans med landsmannen William Hare utförde han 16 mord i Edinburgh under 1827 och 1828 och sålde sedan liken till en läkare vid Edinburgh Medical School för användning i hans dissektionsklasser. Efter Burkes avrättning i januari 1829 gjordes souvenirer av hud som hade tagits från olika delar av hans kropp.
Adress: Doorway 3 Medical School, Teviot Pl

William Burke Museum visar bara ett – makabert – objekt.William Burke Museum visar bara ett – makabert – objekt.William Burke Museum visar bara ett – makabert – objekt.
William Burke Museum visar bara ett – makabert – objekt. Foto: PRESSBILD

5. The Faraday Effect, London, Storbritannien

Den brittiske fysikern Michael Faraday (1791–1867) brukar anses som en av historiens största vetenskapsmän, och det är mycket tack vare honom som man i dag kan använda elektricitet i dagligt bruk. SI-enheten för kapacitans, F, är uppkallad efter honom. I ett skjul i Londons hamnkvarter har man återskapat den verkstad där Faraday arbetade i 30 år, med historiska dokument, ritningar, anteckningar och ljudåtergivningar.
Adress: 64 Orchard Place Trinity Buoy Wharf

Michael Faradays verkstad är återskapad i ett skjul i London.Michael Faradays verkstad är återskapad i ett skjul i London.Michael Faradays verkstad är återskapad i ett skjul i London.
Michael Faradays verkstad är återskapad i ett skjul i London. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Hasse & Tage-museet, Tomelilla, Sverige

Hasse och Tage-museet i Tomelilla på Österlen kallar sig ”Världens största Hasse och Tage-museum”, och det har de förmodligen rätt i, även om konkurrensen inte är så stor. Att de svenska komikerna Hans Alfredson och Tage Danielsson förtjänar ett museum är helt klart, och med sina 17 kvadratmeter är den lilla tegelbyggnaden (som tidigare rymde en nedgång till en gångtunnel under järnvägen) troligen även världens minsta filmmuseum. Här finns attiraljer, fotografier, affischer och annat från parets stora produktion av filmer, revyer med mera. På grund av museets storlek tar man bara emot åtta besökare i taget.
Adress: Bangatan 2

Hasse & Tage-museet invigdes 2006 och sägs vara världens minsta filmmuseum.Hasse & Tage-museet invigdes 2006 och sägs vara världens minsta filmmuseum.Hasse & Tage-museet invigdes 2006 och sägs vara världens minsta filmmuseum.
Hasse & Tage-museet invigdes 2006 och sägs vara världens minsta filmmuseum. Foto: PRESSBILD

LÄS MER: Här är världens bästa resmål för dinosauriefans
LÄS MER:
Flanera i konstens Paris – guide till bästa museerna
LÄS MER:
Nytt framtidsmuseum öppnar i Dubai