Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Santuario de Las Lajas – en av världens vackraste kyrkor.Santuario de Las Lajas – en av världens vackraste kyrkor.Santuario de Las Lajas – en av världens vackraste kyrkor.
1 AV 2
2 AV 2
Santuario de Las Lajas – en av världens vackraste kyrkor.
Foto: SHUTTERSTOCK

Världens 10 vackraste kyrkor

Från Notre-Dame till Peterskyrkan och Sagrada Família – vare sig man anser sig vara religiös eller inte finns det kyrkor som definitivt är värda en resa. Architectural Digest har valt ut tio av världens vackraste kyrkor – från en som är utkarvad direkt i berget till en stavkyrka från 1100-talet.

1. Santuario de Las Lajas, Colombia

Den som kan sin ”Sagan om ringen” kommer kanske att tänka på alvernas Vattnadal, men denna fantastiska kyrka finns faktiskt i verkligheten. Santuario de Las Lajas – eller som det fullständiga namnet lyder: Basílica Santuario Nacional de Nuestra Señora de las Lajas – är en av de mest kända kyrkorna i Sydamerika och på många sätt helt unik i världen. Den är byggd på gränsen mellan Ecuador och Colombia på en 40 meter hög bro, som går över floden Río Guáitara. Platsens historia som ett pilgrimsmål är äldre än den nuvarande kyrkan – den går tillbaka till 1754, då Jungfru Maria ska ha uppenbarat sig för en kvinna och hennes dotter som sökte skydd under en storm. Kyrkan, som är gjord i nygotisk stil, började byggas 1916 på samma plats, och stod klar 1949.

Santuario de Las Lajas ligger på gränsen mellan Ecuador och Colombia.Santuario de Las Lajas ligger på gränsen mellan Ecuador och Colombia.Santuario de Las Lajas ligger på gränsen mellan Ecuador och Colombia.
Santuario de Las Lajas ligger på gränsen mellan Ecuador och Colombia. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Panagia Paraportiani, Grekland

Den vackra kyrkan Panagia Paraportiani är en av de äldsta och mest fotograferade av de över 400 kyrkorna på den grekiska ön Mykonos. Kyrkan, eller snarare kyrkorna, byggdes ursprungligen innanför en gammal stadsport – Panagia Paraportiani betyder ”Vår Fru vid sidoporten”. Bland det unika med Panagia Paraportiani är att den består av fem små kyrkor, byggda ovanpå eller bredvid de andra. I centrum ligger Agios Efstathios, omgiventav kyrkorna Agios Anargyros, Agios Sozon och Agia Anastasia. Ovanpå dessa fyra kyrkor ligger Jungfru Marias kyrka, som ser ut som en kupol. De fem kyrkorna byggdes inte på en gång, utan gradvis under flera århundraden. Den äldsta kyrkan är Agios Anargyros, byggd i slutet av 1300-talet. De andra kyrkorna byggdes på 1500- och 1600-talen. Med sin vitkalkade exteriör är de ett imponerande exempel på kykladisk arkitektur.

Panagia Paraportiani är en av de mest fotograferade kyrkorna på Mykonos.Panagia Paraportiani är en av de mest fotograferade kyrkorna på Mykonos.Panagia Paraportiani är en av de mest fotograferade kyrkorna på Mykonos.
Panagia Paraportiani är en av de mest fotograferade kyrkorna på Mykonos. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Göremes friluftsmuseum, Turkiet

En höjdpunkt i den turkiska regionen Kappadokien är de många grottkyrkorna som är uthuggna i vulkaniska bergstoppar, vilket har skapat ett unikt friluftsmuseum. Totalt finns här 15 grottkyrkor, varav flera går tillbaka till så tidigt som på 300-talet efter Kristus. Många av den har också fantastiska fresker målade på innerväggarna. Området användes ursprungligen som kloster för att utbilda och undervisa religiösa studenter ända fram till 1200-talet, men under århundradena har olika kapell, matsalar och till och med hus karvats ut ur klipporna. Hela regionen Kappadokien inklusive Göremes nationalpark där friluftsmuseet ligger utsågs till världsarv av Unesco 1985.

Hela Göremes nationalpark blev ett världsarv 1985.Hela Göremes nationalpark blev ett världsarv 1985.Hela Göremes nationalpark blev ett världsarv 1985.
Hela Göremes nationalpark blev ett världsarv 1985. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Sankt Georgs kyrka, Etiopien

Sankt Georgs kyrka är en av elva monolitiska kyrkor i Lalibela, en stad i Amhararegionen i norra Etiopien, och är helt byggd av kalksten. Den har daterats till slutet av 1100-talet eller tidigt 1200-tal, är den mest kända av de elva kyrkorna i Lalibela och har kallats ”världens åttonde underverk”. Kyrkan är omgiven av en mycket smal konstgjord kanjon, och fresker inuti den berättar historien om Sankt Georg, en romersk soldat och martyr som vägrade att avsäga sig sin kristna tro, och som i Sverige är mer känd under namnen Sankt Göran eller Sankt Örjan. Kyrkorna i Lalibela är grupperade i två grupper, en som representerar det jordiska Jerusalem och en som representerar det himmelska Jerusalem. Mellan dem finns ett dike som representerar floden Jordan.

Sankt Georgs kyrka i Etiopien är helt byggd av kalksten.Sankt Georgs kyrka i Etiopien är helt byggd av kalksten.Sankt Georgs kyrka i Etiopien är helt byggd av kalksten.
Sankt Georgs kyrka i Etiopien är helt byggd av kalksten. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Rocher Saint-Michel d’Aiguilhe, Frankrike

Detta spektakulära kapell är tillägnat ärkeängeln Mikael och byggdes år 969 efter Kristus på en 85 meter hög slocknad vulkan, varifrån man har en hisnande panoramautsikt. 268 trappsteg leder till kapellet. Kapellets murverk är imponerande, med vackra freskmålningar och målat glas. Byggnaden kallades en ”juvelen i romansk arkitektur” av den franske författaren Prosper Mérimée, mest känd som författare till ”Carmen”. 1247 träffades klocktornet av blixten, men det återuppbyggdes på 1800-talet.

Rocher Saint-Michel d’Aiguilhe är byggd på en slocknad vulkan.Rocher Saint-Michel d’Aiguilhe är byggd på en slocknad vulkan.Rocher Saint-Michel d’Aiguilhe är byggd på en slocknad vulkan.
Rocher Saint-Michel d’Aiguilhe är byggd på en slocknad vulkan. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Chapel of the Holy Cross, USA

Chapel of the Holy Cross är beläget högt uppe bland bergen i Sedona i Arizona, och inspirerades och beställdes av den lokala ranchägaren och skulptören Marguerite Brunswig Staude. 1932 hade hon besökt den då nyuppförda Empire State Building i New York och såg en vision av ett stort kors på skyskrapan, vilket inspirerade henne till att bygga en kyrka med en liknande stålkonstruktion. Det dröjde dock ända till 1955 innan bygget kunde påbörjas och två år till innan det stod klart. I dag är kyrkan ett unikt monument i det karga ökenlandskapet med sina betongväggar som skapar en levande kontrast mot de omgivande röda klipporna.

Chapel of the Holy Cross ligger högt uppe bland Arizonas röda berg.Chapel of the Holy Cross ligger högt uppe bland Arizonas röda berg.Chapel of the Holy Cross ligger högt uppe bland Arizonas röda berg.
Chapel of the Holy Cross ligger högt uppe bland Arizonas röda berg. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Stykkishólmskirkja, Island

Den futuristiska lutheranska kyrkan i Stykkishólmur på Island invigdes 1990 och är ett landmärke både från havet och till lands för den lilla fiskebyn på halvön Snæfellsnes, en by som bara har 1 000 invånare. Kyrkan är ritad av arkitekten Jón Haraldsson och har ett klocktorn i form av en valkota. Inuti finns hundratals upphängda lampor och en målning av Madonnan och barnet som svävar på natthimlen.

Stykkishólmskirkja är en futuristisk kyrka på Island.Stykkishólmskirkja är en futuristisk kyrka på Island.Stykkishólmskirkja är en futuristisk kyrka på Island.
Stykkishólmskirkja är en futuristisk kyrka på Island. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Borgunds stavkyrka, Norge

Borgunds världsarvsklassade stavkyrka är ett unikt exempel på medeltida arkitektur i Norge och är ett landmärke på turistvägen till Lærdal. Den är byggd omkring 1180 och är tillägnad aposteln Andreas. Kyrkan anses som den mest välbevarade stavkyrkan i Norge, och utmärks av sina överdådigt snidade portaler och takristningar av drakhuvuden som ger en vikingatida känsla. Disneys tecknare lär ha inspirerats till mycket av arkitekturen i filmen ”Frost” av denna och liknande stavkyrkor i Norge.

Borgunds stavkyrka anses som den mest välbevarade stavkyrkan i Norge.Borgunds stavkyrka anses som den mest välbevarade stavkyrkan i Norge.Borgunds stavkyrka anses som den mest välbevarade stavkyrkan i Norge.
Borgunds stavkyrka anses som den mest välbevarade stavkyrkan i Norge. Foto: SHUTTERSTOCK

9. United States Air Force Academy Cadet Chapel, USA

Detta modernistiska kapell är en av USA:s mest sevärda religiösa byggnader och ligger på nästan 2 000 meters höjd i El Paso Country i Colorado, i ett utbildningscenter för officerare från det amerikanska flygvapnet. Men även externa besökare är välkomna till kapellet som lockar över en miljon turister varje år. Tanken när det invigdes 1962 var att en enda symbolisk religiös struktur skulle kunna rymma anhängare av tre stora trosuppfattningar – protestanter, katoliker och judar – vilket krävde tre distinkta kapell. Sjutton rader av 46 meter höga glasspiror reser sig mot sjutton punkter som pekar mot himlen ovanför, en upprepning som förstärker den kraftfulla formen hos varje massiv spira. Med sin speciella stålstruktur har kapellet ibland jämförts med ett rymdskepp.

United States Air Force Academy Cadet Chapel rymmer tre olika trosuppfattningar.United States Air Force Academy Cadet Chapel rymmer tre olika trosuppfattningar.United States Air Force Academy Cadet Chapel rymmer tre olika trosuppfattningar.
United States Air Force Academy Cadet Chapel rymmer tre olika trosuppfattningar. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Tempelplatsens kyrka, Finland

Den modernistiska Tempelplatsens kyrka (på finska Temppeliaukio) kallas även Bergskyrkan och är en av Helsingfors främsta sevärdheter. Den designades av de finska arkitektbröderna Timo och Tuomo Suomalainen och blev färdig 1969. Den cirkelrunda kyrkan karvades ut direkt i berget och innerväggarna består av skrovliga klippor och en mur av huggen sten. Högst upp sitter en 24 meter hög kopparkupol ovanpå betongbjälkar och 180 glaspaneler som fyller utrymmet med ljus. Kyrkan är känd för sin fantastiska akustik och används ofta till konserter.

Tempelplatsens kyrka är en av Helsingfors främsta sevärdheter.Tempelplatsens kyrka är en av Helsingfors främsta sevärdheter.Tempelplatsens kyrka är en av Helsingfors främsta sevärdheter.
Tempelplatsens kyrka är en av Helsingfors främsta sevärdheter. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Då kan du besöka Notre-Dame i Paris igen
LÄS MER:
Vilka Disneyfilmer har inspirerats av dessa vyer?
LÄS MER:
Här är rymdmuseet som ligger i en ombyggd kyrka