Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Världens 10 bästa resmål för Elvis-fans

Filmen ”Elvis”, en ny biopic om rockikonen Elvis Presleys liv, hade nyligen premiär på HBO Max, och intresset för The King of Rock fortsätter att hålla i sig. Resesajten Lonely Planet har listat 10 platser som du måste besöka om du är ett äkta Elvis-fan – och att flera ligger i Memphis, Tennesse, är kanske ingen större överraskning.

1. Graceland, Memphis, Tennessee, USA

Elvis hem i Memphis i Tennessee är förstås den givna ettan på listan. Han köpte huset, som innehåller tjugotre rum varav åtta sovrum, för drygt 100 000 dollar 1957 och bodde här fram till sin död 1977. Fem år senare öppnade huset för allmänheten och är i dag ett museum som lockar mer än 600 000 besökare årligen, vilket gör det till det mest besökta privatägda hemmet i USA. Kring datumet för Elvis dödsdag, den 16 augusti, firas varje år Elvis Week här – en hyllning till hans musik och filmer.

Mer info: graceland.com 

Graceland – Elvis hem mellan 1957 och 1977.Graceland – Elvis hem mellan 1957 och 1977.Graceland – Elvis hem mellan 1957 och 1977.
Graceland – Elvis hem mellan 1957 och 1977. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Elvis Presleys grav, Memphis, Tennessee, USA

Elvis Presley har faktiskt haft två gravar. Efter att han dog i augusti 1977 begravdes han i ett mausoleum på Forest Hills Cemetery i Memphis, Tennessee, men på grund av den enorma tillströmningen av fans flyttades kvarlevorna av Elvis (och hans mamma Gladys) till sin nuvarande viloplats på Gracelands ägor.

Mer info: graceland.com 

Elvis ligger begravd på Gracelands ägor.Elvis ligger begravd på Gracelands ägor.Elvis ligger begravd på Gracelands ägor.
Elvis ligger begravd på Gracelands ägor. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Elvis Presleys födelsehus, Tupelo, Mississippi, USA

Elvis Aaron Presley föddes i Tupelo den 8 januari 1935 och bodde i detta blygsamma vitmålade tvårumshus med en gunga på verandan fram tills han var 13 år gammal. Huset byggdes för hand av Elvis pappa Vernon Presley, och har numera återställts till hur det såg ut när Elvis var barn. Möblerna är inte original, men man har försökt att efterlikna originalen så långt det har varit möjligt. Huset är en populär pilgrimsplats för Elvis-fansen.

Mer info: elvispresleybirthplace.com 

Elvis Presleys födelsehus i Tupelo.Elvis Presleys födelsehus i Tupelo.Elvis Presleys födelsehus i Tupelo.
Elvis Presleys födelsehus i Tupelo. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Honeymoon Hideaway, Palm Springs, Kalifornien, USA

Futuristiskt är bara förnamnet. House of Tomorrow ansågs vara höjden av modernitet när det byggdes 1960, med finesser som vakuumportar för rengöring, inomhusgrill och väggmonterade radioapparater. Elvis ägde aldrig huset, men hyrde det i ett år mellan 1996 och 1967. Från början var det tänkt att Elvis och Priscilla skulle gifta sig här den 1 maj 1967, men när pressen fick nys om planerna lånade de i stället Frank Sinatras privata jetplan och flög till Las Vegas för att ha ett privat bröllop. Därefter flög de tillbaka och tillbringade sin smekmånad här, därav namnet. Det går inte längre att besöka huset, men man kan ju alltid kolla från utsidan.

Adress: 1350 Ladera Circle, Palm Springs

House of Tomorrow kallades så på grund av alla moderna faciliteter.House of Tomorrow kallades så på grund av alla moderna faciliteter.House of Tomorrow kallades så på grund av alla moderna faciliteter.
House of Tomorrow kallades så på grund av alla moderna faciliteter. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Sun Studio, Memphis, Tennessee, USA

Första gången Elvis gick in i Sun Studio blev han praktiskt taget utkörd, men enligt legenden upptäckte en receptionist hans talang, såg till att skivbolagsdirektör Sam Phillips fick höra inspelningen och resten är som man säger historia. I dag är huset ett musikhistoriskt museum med guidade turer av lokala musiker. Huset är inte utan orsak känt som födelseplatsen för rock’n'roll – även Jerry Lee Lewis, Johnny Cash och B B King spelade in skivor här. I den minutiöst bevarade inspelningsstudion kan du stå på samma plats som Elvis stod 1954 när han spelade in ”That's all right”, singeln som lade grunden till hans karriär.

Mer info: sunstudio.com 

Sun Studio – platsen för Elvis första skivinspelning.Sun Studio – platsen för Elvis första skivinspelning.Sun Studio – platsen för Elvis första skivinspelning.
Sun Studio – platsen för Elvis första skivinspelning. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Arcade Restaurant, Memphis, Tennessee, USA

Arcade Restaurant öppnade redan 1919 och kallar sig ”Memphis äldsta kafé” – något som det inte finns några skäl att betvivla. Och det är förstås ingen slump att de också har mottot ”Eat like The King”. Här brukade Elvis Presley inta den berömda kolesterolbomben – en macka med jordnötsmör och bananer. Inte mycket har förändrats sedan Elvis dagar – båsen, barstolarna, borden med bumerangmönster, neonskyltarna och menyn med hamburgare och milkshakes ser ut att vara hämtade från vilken 50-talsfilm som helst. Kännarna väljer förstås hörnbordet – det bord där Elvis alltid satt.

Mer info: arcaderestaurant.com 

Ta en Elvismacka på Arcade Restaurant.Ta en Elvismacka på Arcade Restaurant.Ta en Elvismacka på Arcade Restaurant.
Ta en Elvismacka på Arcade Restaurant. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Las Vegas, Nevada, USA

Det finns knappast någon stad i världen – möjligen med undantag av Memphis – som är lika förknippad med Elvis. Filmen – och låten – ”Viva Las Vegas”, med Elvis i huvudrollen, är bara ett av många exempel. Flamingo Hotel är det äldsta hotellet på The Strip och platsen för den berömda poolscenen i filmen, och i Little Church of the West gifte han sig med Ann-Margret i samma film. Från 1969 hade Elvis en stående show på International Hotel i Las Vegas – det blev totalt 837 utsålda föreställningar fram till hans död 1977. Överallt i Vegas syns spår av Elvis i form av statyer och lookalikes. Du kan också besöka Graceland Wedding Chapel eller se någon av alla hyllningsshower till Elvis som finns att välja på.

Mer info: visitlasvegas.com 

Elvis gjorde totalt 837 föreställningar i Las Vegas under de sista åren av sitt liv.Elvis gjorde totalt 837 föreställningar i Las Vegas under de sista åren av sitt liv.Elvis gjorde totalt 837 föreställningar i Las Vegas under de sista åren av sitt liv.
Elvis gjorde totalt 837 föreställningar i Las Vegas under de sista åren av sitt liv. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Hawaii, USA

Ingen popstjärna är lika förknippad med Hawaii som Elvis. Han spelade in tre filmer där, samlade in pengar till ett Pearl Harbor-minnesmärke och spelade 1973 in ”Aloha from Hawaii”, en konsert i Honolulu som sändes via satellit till 1,5 miljarder människor i 40 länder och som fortfarande har rekordet som det mest sedda underhållningsprogrammet av en enskild artist i tv-historien. Händelsen finns förevigad i form av en bronsstaty av Elvis utanför konsertarenan Blaisdell Center.

Mer info: gohawaii.com 

Statyn av Elvis står utanför Blaisdell Center i Honolulu.Statyn av Elvis står utanför Blaisdell Center i Honolulu.Statyn av Elvis står utanför Blaisdell Center i Honolulu.
1 AV 3
Statyn av Elvis står utanför Blaisdell Center i Honolulu.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 3
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
3 AV 3
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

9. Everything Elvis Museum, Cornelia, Georgia, USA

Joni Mabe (även känd som Queen of the King) är ett superfan som har åtagit sig att dela sin Elvis-kärlek med världen. Hennes Everything Elvis Museum i Cornelia, Georgia (cirka 90 minuter norr om Atlanta) har en samling på cirka 30 000 föremål, vilket har gett det en plats i Guinness World Records. Det är inte bara världens största samling av Elvis-prylar, det är också garanterat den mest unika, eller vad sägs om Elvis vårta och hans tånagel? Plus förstås mängder av foton, tidningsurklipp och merchandise med Elvis-tema. Museet ligger i Loudermilk Boarding House som är ett nationellt historiskt landmärke.

Mer info: corneliageorgia.org/living-visiting/places-of-interest/loudermilk-boarding-house-elvis-museum 

Everything Elvis Museum hyser världens största Elvis-samling.Everything Elvis Museum hyser världens största Elvis-samling.Everything Elvis Museum hyser världens största Elvis-samling.
Everything Elvis Museum hyser världens största Elvis-samling. Foto: Loudermilk Boarding House & Everything Elvis Museum

10. Bad Nauheim, Tyskland

Elvis turnerade aldrig utanför Nordamerika, men mellan 1958 och 1960, under 17 månader på toppen av sin karriär tjänstgjorde han i armén och var då stationerad i Friedberg i dåvarande Västtyskland, och bodde i närliggande Bad Nauheim, 30 kilometer från Frankfurt. Menige Presley bodde först på Hotel Villa Grunewald, som fortfarande finns kvar, men flyttade sedan till en privat bostad på Goethestrasse 14, och det var också här som han träffade sin blivande fru Priscilla första gången. I augusti varje år hålls Elvis European Festival här till minne av rockikonen.

Mer info: bad-nauheim.de/en 

Minnesmärke över Elvis framför Hotel Grunewald i Bad Nauheim.Minnesmärke över Elvis framför Hotel Grunewald i Bad Nauheim.Minnesmärke över Elvis framför Hotel Grunewald i Bad Nauheim.
Minnesmärke över Elvis framför Hotel Grunewald i Bad Nauheim. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Världens mest udda hyllningar till Beatles
LÄS MER:
11 hotellrum som har blivit en del av historien
LÄS MER:
Hotellet som inspirerade ”Dirty dancing” förstört