Bodrum är ett populärt semestermål som ligger i Turkiet vid kusten av Egeiska havet.
Bodrum är ett populärt semestermål som ligger i Turkiet vid kusten av Egeiska havet. Foto: SHUTTERSTOCK

Turkiska hotell stoppar män utan kvinnor

Flera turistorter i Turkiet har fattat ett kontroversiellt beslut att förbjuda grupper med enbart män. Enligt dem måste minst en kvinna ingå i sällskapet när man bokar. 

Flera turkiska hotell har förbjudit manliga resenärer att checka in utan kvinnligt sällskap. Anledningen är att man anser att grupper med enbart män är de som beter sig värst, enligt New Zealand Herald.

En manlig resenär som försökte checka in på Lujo Hotel i Bodrum i somras fick veta att han inte fick boka rum för sig själv och en manlig vän på hotellet. Mannen trodde först att hotellet hade en policy som diskriminerade homosexuella resenärer, men receptionisten informerade dem om att de inte heller skulle få boka separata rum, och hänvisade till hotellets policy där det står: ”Det är inte möjligt att boka rum för en enskild manlig gäst. Vid bokning förbehåller hotellet sig rätten att avboka villkorslöst.” Enligt hotellet var skälet att ”män festar för hårt och orsakar problem”.

LÄS MER: Hotellet som bara välkomnar kvinnor 

Homosexualitet inget brott i Turkiet

Homosexualitet är inte ett brott i Turkiet, men det finns starka fördomar och sporadiska rapporter om våld mot homosexuella, så det kan vara klokt att vara diskret. Men just Bodrum är annars känt för att ha lite mer liberala värderingar än många andra delar av Turkiet.

Även två hotell i den internationella Hilton-koncernen, DoubleTree by Hilton Kemer och DoubleTree by Hilton Bodrum Işıl Club Resort, bekräftade att de hade liknande bokningsregler, trots att en talesman för kedjan sa att detta inte var i enlighet med Hiltons policy och att man skulle undersöka saken.

Den här udda policyn är ingen isolerad företeelse – det ryska bokningsföretaget Pegas Touristik har listat 168 hotell i Turkiet som inte tillåter bokningar av vare sig ensamma män eller män i grupp.

The Sun har rapporterat att det inte är ovanligt att hotell och även barer i Turkiet förbjuder manliga kunder om de inte är i kvinnligt sällskap.

– De accepterar inte ensamstående män i barerna, om de inte är tillsammans med en kvinna. Detta är helt enkelt för att skydda de andra gästerna från oönskade trakasserier, sa en kvinna till tidningen.

LÄS MER: Sov gott i världens lyxigaste hotellrum