Övervakningskamerar på turisttäta platser är ett vapen i kampen mot överturismen.
1 av 2: Övervakningskamerar på turisttäta platser är ett vapen i kampen mot överturismen. Foto: Shutterstock
Venedig lockar cirka 60 000 turister varje dag.
2 av 2: Venedig lockar cirka 60 000 turister varje dag. Foto: Shutterstock

Turiststaden som börjar spionera på besökarna

Staden Venedig har börjat kartlägga besökarnas mobiltelefonsignaler i syfte att minska antalet turister, skriver The Sun. Det nya systemet använder en kombination av kameror och wifi för att analysera besökarnas antal i en stad som kämpar mot överturism.

Många städer runt om i världen försöker på olika sätt att locka till sig fler turister. Venedig har motsatt problem. Den italienska staden, som lockar cirka 60 000 turister per dag, har nu installerat ett nätverk bestående av 34 sensorer som kan upptäcka silhuetter av alla som passerar och som kan identifiera om de är barn eller vuxna.

Det nya systemet gör det möjligt att fånga upp data från mobiltelefoner för att veta varifrån människor kommer och hur länge de stannar i staden. Lokala representanter för Venedig säger att detta kommer att göras ”med absolut respekt för privatlivet”. 

Kartläggningen av besökarna har redan påbörjats, samtidigt som den berömda karnevalen (som håller på till den 25 februari) pågår för fullt.

LÄS MER: Venedig – kulturskatten som förtrollar och förför 

Översvämningar i Venedig i november 2019 innebar bland annat att Markusplatsen kom under vatten. Foto: Shutterstock

Databehandlad information

– Systemet använder en blandning av sensorer, kameror och wifi för att ständigt kunna övervaka läget, säger turistchefen Paola Mar till The Sun. Informationen databehandlas i kontrollrummet, och vi kan sedan få information om hur många människor som befinner sig på en viss plats vid ett visst ögonblick och hur snabbt de rör sig. På det sättet kan vi förutsäga vid vilken tid som fotgängare kommer fram till en viss kritisk punkt och vidarebefordra dem till ett annat område i förväg för att inte stoppa eller blockera gångtrafiken.

Det har inte sagts på vilket sätt turister ska hindras från att besöka de mest överbefolkade platserna, även om informationen kommer att delas på sociala medier. Enligt Venedigs myndigheter är det första gången ett sådant här system testas i en stad. Man betonar att sensorerna bara upptäcker silhuetter av människor utan att identifiera dem, men att de mäter deras längd och hastighet.

Venedig har precis börjat återhämta sig efter de katastrofala översvämningarna i november och december som kostade staden runt 10 miljarder kronor i reparationskostnader, och har länge försökt att minska antalet inkommande turister.

LÄS MER: Nu blir det ännu dyrare för turister att besöka Venedig 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande