Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Thor utanför ikoniska ruinstaden Petra i Jordanien.
Thor utanför ikoniska ruinstaden Petra i Jordanien.
Thor utanför ikoniska ruinstaden Petra i Jordanien.
Thor utanför ikoniska ruinstaden Petra i Jordanien. Foto: Torbjørn C Pedersen

Thor reser till alla länder i världen – utan att flyga

I oktober 2013 påbörjade han en jordenruntresa med ett mycket speciellt mål: att bli den första i världen som besökt alla jordens länder utan att flyga. För två år sedan trodde han att målet snart skulle vara nått – men pandemin förändrade allt. Men än har Torbjørn C Pedersen inte gett upp.

Allt började 2013, då Torbjørn C Pedersen fick ett mejl från sin pappa.

– Min far skickade mig en länk till en artikel, och jag klickade på den, har han berättat för Euronews. Jag insåg snabbt att ingen någonsin hade åkt till vartenda land i hela världen utan att flyga. Det var ett faktum som fångade mitt intresse och fastnade.

Torbjørn C Pedersen (eller ”Thor” för sina vänner) är en 43-årig dansk tidigare FN-soldat som är van att gå från beslut till handling. Det dröjde inte länge förrän han packade väskan för vad som skulle bli ett hittills åttaårigt äventyr som har kommit att omfatta 194 länder – och än är han inte klar. Målet var glasklart: att besöka världens alla länder utan att flyga.

Men snart upptäckte han att detta var lättare sagt än gjort.

– I allmänhet försöker jag röra på mig när jag kan, men det är inte alltid så lätt, säger han. Ibland väntar jag på visum. Ibland letar jag efter ett skepp. En gång satt jag fast på flaket på en lastbil i två dagar i Kongo eftersom det fanns risk för banditer.

Vid pyramiderna i Giza i Egypten.
Vid pyramiderna i Giza i Egypten.
Vid pyramiderna i Giza i Egypten.
Dubai
Dubai
Dubai
Ankor Wat
Ankor Wat
Ankor Wat
1 AV 3
Vid pyramiderna i Giza i Egypten.
Foto: Torbjørn C Pedersen
2 AV 3
Dubai
Foto: Torbjørn C Pedersen
3 AV 3
Ankor Wat
Foto: Torbjørn C Pedersen

LÄS MER: Hann se världens alla sju underverk - på bara sju dagar 

Om han lyckas blir han först i världen

Om Thor når sitt mål blir han den första personen någonsin som gör detta. Enligt Guinness World Records gjorde visserligen britten Graham Hughes detta redan 2013, men han tilläts flyga tillbaka till Storbritannien två gånger under sin resa. Thor har inte besökt Danmark en enda gång under de åtta år som resan har varat.

– Att besöka alla länder i världen, på en enda resa, utan att ta ett enda flyg, är något som aldrig har gjorts förut, säger Thor som har använt många olika transportsätt under sin resa.

– Bussar och tåg har varit de vanligaste färdmedlen, men jag har haft förmånen att få vara ombord på 25 containerfartyg som förbinder kontinenter och önationer. Jag har till och med varit ombord på en snabbgående yacht, vilket var ganska speciellt.

Vilket av alla länder som du har besökt har varit svårast att nå utan flyg?

– Palau, som jag inte har besökt än på grund av pandemin. Men om det inte hade varit för pandemin hade jag svarat Ekvatorialguinea eller Saudiarabien.

Thor har varit på alla sju kontinenterna – här i Nuuk på Grönland. Foto: Torbjørn C Pedersen

LÄS MER: Ta ett glas på världens mest avlägsna barer 

Suttit fast i Hongkong i två år

I januari 2020, för nästan exakt två år sedan, anlände Thor på ett containerskepp från Mikronesiska federationen till Hongkong. Han hade därmed klarat av 194 länder på sju kontinenter utan att flyga. Bara nio länder återstod: Palau, Vanuatu, Tonga, Samoa, Tuvalu, Nya Zeeland, Australien, Sri Lanka och Maldiverna. Då bröt coronapandemin ut, och den 25 januari 2020 försattes Hongkong i ett nationellt nödläge och stoppade alla resor.

– Jag kommer ingenstans, berättar Thor för Allt om Resor. Nu har jag suttit fast i Hongkong i 712 dagar.

Men även om pandemin har medfört ett oväntat avbrott på hans resa har Thor inga planer på att ge upp.

– Jag är inte någon som ger upp bara för att jag stöter på ett hinder på vägen, säger han. Jag kommer att hitta ett sätt att komma vidare. Och i resten av mitt liv kommer jag att kunna se mig själv i spegeln och veta att jag försökte göra något otroligt svårt, och jag slutförde det.

När räknar du med att vara klar?

– Det beror helt på pandemins utveckling. För närvarande är mitt bästa bud 2023.

Vill du följa Thors fortsatta äventyr så bloggar han på onceuponasaga.dk.

Utanför presidentpalatset i Paraguays huvudstad Asunción. Foto: Torbjørn C Pedersen

LÄS MER: Världens 10 minst besökta länder