Ta Raumabanan förbi mäktiga Trollväggen.
1 av 2: Ta Raumabanan förbi mäktiga Trollväggen. Foto: Pressbild/SJ/LEIF JOHNNY
Raumabanan kör genom pampiga Romsdalen.
2 av 2: Raumabanan kör genom pampiga Romsdalen. Foto: Visit Norway

Tågluffa i Norge enklare än någonsin i sommar

En sommarsemester på tågluff i Norge kan kanske kännas som ett tryggt alternativ i dessa oroliga coronatider?

Både norska Nordlandsbanan och Raumabanan har hyllats i internationell press som några av världens vackraste tågsträckor.

Och från den 8 juni i sommar är det ingen mindre än SJ som kör dem.

Redan i dag, den 10 mars, börjar SJ Norge sälja biljetter till sju norska tågsträckor som bolaget börjar trafikera i juni. Bakgrunden är att SJ i juni förra året fick i uppdrag att köra och utveckla trafiken på dessa norska rutter.

Bland sträckorna märks magiska Raumabanan (Dombås-Åndalsnes) som har toppat reseguideföretaget Lonely Planets lista över Europas vackraste tågsträckor.

Den 729 kilometer långa Nordlandsbanan från Trondheim till Bodö körs också av SJ. Den har utsetts av brittiska tidningen The Guardian till en av världens 18 bästa tågresor.  

Det fem övriga sträckorna är Dovrebanan (Oslo-Trondheim), Rörosbanan (Hamar-Röros-Trondheim),  Trönderbanan (Stören-Trondheim-Steinkjer), Meråkerbanan (Trondheim-Storlien) och Saltenpendelen (lokaltåg mellan Bodö och Rognan).

Redan i dag trafikerar SJ linjen Stockholm-Oslo och Stockholm-Narvik.

Under våren 2020 lanseras även SJ Prio i Norge. Det ger nya möjligheter för svenska SJ Prio-medlemmar, som kan använda sina poäng även till att köpa norska tågresor (och vice versa). SJ kommer uppgradera tågen med eluttag vid alla platser, förbättra mobil- och internettäckningen och modernisera bistron och införa ett nytt fräscht matkoncept. Dessutom inför man nya standard- och premiumklasser. Frukost kommer att serveras vid platserna i premiumklassen. 

LÄS MER: 8 magiska platser i Norge du måste se för att tro 

Tre svensk-norska tågäventyr

1. Nordrutten

Östersund-Trondheim-Bodø -Lofoten-Narvik-Kiruna

En once in a lifetime-resa för naturälskare. Resan går genom växlande fjällandskap, böljande kulturbygder och majestätiska kuster.

En del av Nordlandsbanen, som sträcker sig mellan Trondheim och Bodö, går till exempel över trädgränsen genom det vidsträckta fjällområdet Saltfjellet. Räcker det inte med vyerna ombord, kan man kliva av på Lønsdal Stasjon och Hotell Polarsirkelen. Det finns gott vandringsleder i området, bland annat in i nationalparken Svartisen.

Efter tio timmars resa blir nästa stopp Bodø, som ligger vackert på en halvö och erbjuder både charmigt stadsliv och självfallet mer natur. Här kan man paddla kajak över turkosblåa vikar, ta en passagerarbåt ut i skärgården, spana efter havsörn eller hyra in sig på fisketur. Största attraktionen är dock den dramatiska Saltstraumen, som räknas till världens starkaste tidvattenströmmar.

Från Bodø till Lofoten går det expressbåt. Båtar till huvudorten Svolvær och en av de mindre öarna Værøy går dagligen. Få platser på jorden erbjuder lika monumental natur som Lofoten. Mäktiga, taggiga bergväggar på upp till 900 meters höjd. 

Hemresan till Sverige går med lokalbussar till Narvik och därefter tåg på Ofotenbanen/Malmbanan till Kiruna.

2. Östrutten

Karlstad-Oslo-Hamar-Röros-Trondheim-Östersund

En mäktig kultur- och naturresa. Vyerna utmed resan är omväxlande och spännande stopp finns det gott om. Börja med att upptäcka Oslo och pricka av attraktioner som Operan, Akerselva, Grünerlökka och hopptornet på Holmenkollen.

Ta sedan Dovrebanan mot Hamar, som ligger mellan rullande kulturlandskap och Mjösa, Norges största insjö. I Hamar finns Domkirkeodden, som är Europas största glaskonstruktion. Den täcker ruinerna av 950 år gamla Hamar katedral, och har av amerikanska tidskriften Travel & Leisure röstats fram till ett av världens vackraste museer.

Från Hamar tar man Rörosbanan till världsarvstaden Röros, vars trähusbebyggelse är bland de äldsta i Europa. Staden grundades år 1644, när man upptäckte kopparmalm i området. Drygt två timmars tågresa bort ligger Trondheim med imponerande Nidarosdomen, slutpunkten för alla pilgrimsvandringar i Sverige och Norge.

Trondheim räknas som Norges nya mathuvudstad, ett kulinariskt centrum för Trøndelags alla småproducenter och fiskare. . 

Återresan går på Meråkerbanan, förbi stationen i Hell som alla utländska turister vill fotografera, mot Östersund.

3. Västrutten

Östersund-Trondheim-Dombås-Åndalsnes-Dombås-Oslo-Göteborg

Delvis samma resa som ovanstående, men nu ligger slutmålet i  fjord-Norge och Åndalsnes, som räknas som Norges stora klättringsmetropol. Eller Tindehovedstad, de höga bergstopparnas huvudstad, som staden kallar sig själv.

Första stopp på resan efter Trondheim kan göras i Hjerkinn, Dovrebanens högst belägna station. Här finns det många möjligheter till vandring och att pricka av en arkitektonisk pärla: Snøhetta utsiktpaviljong, med utsikt över fjälltoppen Snøhetta, 2 286 meter över havet. 

Från järnvägsknuten Dombås byter ni tåg till Raumabanan, som matchar de omtalade schweiziska järnvägarna i skönhet. Den bjuder på snötäckta fjälltoppar, hisnande vattenforsar och Norges kanske mest fotograferade järnvägsbro, Kylling bru, som sträcker sig 60 meter över Raumaälven.

Slutmålet Åndalsnes ligger vackert vid Romsdalsfjorden. Toppattraktion är Romsdalseggen, drygt 900 meter över havet, som röstades fram till Norges vackraste vandringsled 2018. Från toppen ser du Åndalsnes, Trollveggens och Trolltinders fjälltoppar, och dessutom ända till Molde och havet i väst.

Luffen går sedan tillbaka mot Dombås och därefter söderut mot Oslo och vidare mot Göteborg.

LÄS MER: Petter Stordalens 10 smultronställen i Norge 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande