Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Oceanbird kommer att kunna frakta 7 000 bilar över Atlanten med segeldrift.
Oceanbird kommer att kunna frakta 7 000 bilar över Atlanten med segeldrift.
Oceanbird kommer att kunna frakta 7 000 bilar över Atlanten med segeldrift.
Oceanbird kommer att kunna frakta 7 000 bilar över Atlanten med segeldrift. Foto: Pressbild

Sverige bygger världens största vinddrivna bilfartyg

Det ser minst sagt futuristiskt ut – men i själva verket bygger det på en urgammal teknik. Svenska Oceanbird blir det första nybyggda oceangående segelfartyget för kommersiell lasttrafik sedan början av 1900-talet. 

Med kapacitet för 7 000 fordon har det 200 meter långa fartyget ungefär samma storlek som konventionella bilfraktfartyg, men det kommer att se radikalt annorlunda ut. Fartygets skrov toppas av fem teleskopiska ”vingsegel”, som mäter 105 meter över vattenytan, vilket gör dem till de största segel som någonsin har byggts till ett fartyg. De kan rotera 360 grader utan att vidröra varandra och kan även sänkas ner till en höjd över vattenytan på 50 meter med hjälp av en teleskopfunktion, för att klara tufft väder eller för att fartyget ska kunna passera under en bro.

Seglen kommer att vara gjorda av stål och kompositmaterial och måste vara av denna storlek för att klara att driva fram ett fartyg på 35 000 ton. Även om vinden är den huvudsakliga energikällan utrustas fartyget också med en motor för att det ska kunna hålla en snitthastighet på 10 knop även i dåligt väder.

De teleskopiska vingseglen på Oceanbird är de största som någonsin byggts. Foto: Pressbild

LÄS MER: ”Concorde 2.0” beräknas vara i trafik redan 2025”

Korsar Atlanten på 12 dagar

Oceanbird tar 12 dagar på sig för att resa över Atlanten, vilket är långsammare än dagens fraktfartyg som gör resan på cirka sju dagar, men å andra sidan minskar utsläppen med cirka 90 procent. Hela projektet är ett svenskt samarbete mellan rederiet Wallenius Marine, KTH och skeppsprovningsinstitutet SSPA, och ambitionen är att Oceanbird ska sjösättas 2024. Och initiativtagarna är optimistiska:

– Folk är så miljömedvetna nu, så vi tror att det kommer att finnas kunder som är villiga att lasta sina bilar på ett fartyg som går ungefär hälften så snabbt som dagens fartyg, om vi kan göra det koldioxidneutralt, säger Jakob Kuttenkeuler, professor på KTH till CNN.

Tillsammans med sitt team och Wallenius Marine har Jakob Kuttenkeuler byggt en sju meter lång modell av Oceanbird som kommer att testas i Stockholms skärgård senare i år för att samla in data som ska hjälpa till att slutföra fartygets design.

LÄS MER: Här byggs framtidens kryssningsfartyg