Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det svenska passet är ett av världens starkaste.
Det svenska passet är ett av världens starkaste.
Det svenska passet är ett av världens starkaste.
Det svenska passet är ett av världens starkaste. Foto: SHUTTERSTOCK

Svenskt pass fjärde bäst i världen 2022

Det svenska passet är fjärde bäst i världen när det gäller antalet länder som släpper in passinnehavaren – som svensk får man resa till 188 länder. Japan och Singapore toppar listan med 192 länder. Men givetvis är siffrorna teoretiska i år – pandemin gör att det i verkligheten är betydligt färre länder man får besöka. 

Företaget Henleys, som ägnar sig åt global rådgivning gällande medborgarskap och bosättning, har årligen listat världens mest resevänliga pass sedan 2006, rapporterar CNN. Deras Henley Passport Index är baserat på exklusiva data från den internationella luftfartsorganisationen IATA.

Årets lista toppas av Japan och Singapore på en delad förstaplats. Innehavare av pass från dessa länder kan – i teorin – resa till 192 länder utan visum. Men indexet tar inte hänsyn till de rådande restriktionerna på grund av pandemin. Europa dominera som vanligt listan, tillsammans med några asiatiska länder. Tyskland och Sydkorea delar på andraplatsen med 190 länder före Finland, Italien, Luxemburg och Spanien på tredjeplats med 189. Sverige ligger med sina 188 länder på en delad fjärdeplats tillsammans med Österrike, Danmark, Frankrike och Nederländerna, vilket innebär två steg uppåt för svensk del jämfört med fjolårets sjätteplats.

Afghanistan i botten på listan

I botten på listan av de 199 undersökta länderna befinner sig Afghanistan, vars passinnehavare bara kan besöka 26 länder utan visum. 

Rapporten konstaterar att ”det finns en växande klyfta mellan norr och söder när det gäller resefrihet”. Man säger också att de ökade resebarriärerna som har införts under covid-pandemin har resulterat i det bredaste globala rörlighetsgapet i indexets 16-åriga historia.

Räknar man bort pandemin har dock den globala resefrihetsnivån ökat enormt under de senaste decennierna. Enligt Henley Passport Index 2006 kunde en individ i genomsnitt besöka 57 länder utan att behöva skaffa visum i förväg. I dag är den siffran 107 – alltså nästan dubbelt så många.

VÄRLDENS BÄSTA OCH SÄMSTA PASS

De bästa passen 

Sifforna avser antalet länder som passinnehavarna kan resa till utan att söka visum.

1. Japan, Singapore (192)

2. Tyskland, Sydkorea (190)

3. Finland, Italien, Luxemburg, Spanien (189)

4. Österrike, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Sverige (188)

5. Irland, Portugal (187)

6. Belgien, Nya Zeeland, Norge, Schweiz, Storbritannien, USA (186)

7. Australien, Kanada, Tjeckien, Grekland, Malta (185) 

8. Polen, Ungern (183)

9. Litauen, Slovakien (182)

10. Estland, Lettland, Slovenien (181)

De sämsta passen

104. Nordkorea (39)

105. Nepal, Palestinska områdena (38)

106. Somalia (34)

107. Jemen (33)

108. Pakistan (31)

109. Syrien (29)

110. Irak (28)

111. Afghanistan (26)
Källa: Henley Passport Index

LÄS MER: 12 saker du inte visste om pass