Hotell Salt & Sill på Klädesholmen, Sveriges första flytande hotell.
1 av 2: Hotell Salt & Sill på Klädesholmen, Sveriges första flytande hotell. Foto: HÅKAN BOSTRÖM
Ett dubbelrum – eller ska man säga hytt? – på det flytande hotellet Salt & Sill.
2 av 2: Ett dubbelrum – eller ska man säga hytt? – på det flytande hotellet Salt & Sill. Foto: HÅKAN BOSTRÖM

Svenskt hotell bland världens häftigaste

Grattis, Göteborg.

Ni har ett av världens absolut häftigaste flytande hotell. 

Det menar i alla fall stora CNN som listar Salt och Sill på Klädesholmen i världstoppen inom det annorlunda hotellkonceptet.

Salt och Sill hamnar i fint sällskap med berömdheter som The Manta Resort utanför Zanzibar och det fantastiska flytande slottet Taj Lake Palace i Indien.

CNN berättar om det svenska hotellet att det ligger i en skärgård om cirka 10 000 öar och flyter utanför Klädesholmen på två pontoner i vatten fulla av fisk. Här finns 23 rum i minimalistisk skandinavisk stil, en del med egna badstegar ned i vattnet. Vattnet under pontonerna är en perfekt miljö för snäckor och musslor, berättar hotellets ägare Sanna och Patrik Hermansson för CNN:s reporter.

Andra attraktioner är en katamaran med en flytande sauna samt ett konstgjort hummer-rev, enligt CNN.

Här är några andra av de spektakulära flytande hotellupplevelser CNN listar:

Manta Resort, Tanzania

Kanske det mest berömda flytande hotellet av dem alla - på grund av sitt spektakulära sovrum med väggar av glas fyra meter nere i ett kristallblått vatten fyllt av exotiska och färgglada fiskar. På natten lyses väggarna upp med lampor så man kan se bläckfiskar krypa över glaset utanför i jakt på föda. Ovan vatten har den flytande byggnaden en lounge, ett badrum och en takterrass. Hotellet är designat av svenska Genberg Underwater Hotels och byggt efter deras kojliknande Utter Inn som flyter i Mälaren. Manta Resort ligger nära ön Zanzibar i Indiska oceanen. Att bo här kostar runt 13 000 kronor natten. 

Themantaresort.com 

Kanske det mest berömda flytande hotellet av dem alla – på grund av sitt spektakulära sovrum med väggar av glas fyra meter nere i ett kristallblått vatten. Foto: JESPER ANHEDE / ALL RIGHTS RESERVED

LÄS MER: Hotell – här är 8 otroliga världsrekord i hotellvärlden 

Taj Lake Palace, Udaipur, Indien

Figurerade i Bondfilmen "Octopussy" och det är lätt att förstå varför: här har vi att göra med ett alldeles spektakulärt flytande vitt slott i en hänförande vacker indisk sjö. Det byggdes som lustslott för en indisk prins på 1700-talet och renoverades fullt ut på 1970-talet. Alla de 66 rummen och 17 sviterna har sjöutsikt och är inredda med dyrbara möbler, vackra målningar och massor av vit marmor. Vill du göra utflykter i omgivningen har hotellet en flotta av gamla klassiska bilar till utlåning.

Taj.tajhotels.com 

Conrad Maldives, Maldiverna

Byggt på stolpar mellan två öar i Indiska oceanen och ett under av barfotalyx. Anläggningen kan bara nås via båt eller en privat gångbro.

Alla de femtio villorna har egen infinity pool samt glasgolv i vardagsrummet så du kan se oceanen under. Här finns också en stor restaurang med väggar i glas fem meter under vattenytan. Lokalen fungerar även som bröllopskapell för förälskade par som vill göra slag i saken.

Conradhotels3.hilton.com 

Alla de femtio villorna har egen infinity pool samt glasgolv i vardagsrummet så du kan se oceanen under. Foto: ADAM BRUZZONE / ADAM BRUZZONE

Beach Villa Ocean Suites, Singapore

Elva sviter byggda som små tvåvåningshus i anslutning till världens största akvarium,SEA Aquarium i Singapore.

Här bor du under vattenytan i sällskap med 50 000 marina djur. Husets övre del rymmer vardagsrum och en terrass med jacuzzi. Nedre halvan består av ett sovrum med genomskinliga väggar. Här kan du ligga till sängs och se hajarna simma förbi utanför. Dygnet-runt service från en personlig butler ingår.

Rwsentosa.com 

LÄS MER: Thailand – bo på flytande hotell på floden Kwai  

Off Paris Seine, Frankrike 

Fransmännen är svårslagna när det gäller det gäller stilfullhet och denna lyxiga båt på Seine är inget undantag. Loungen pryds av futuristiska metallskulpturer och i poolen flyter en stor, gyllene svan. Det åttio meter långa hotellet har 54 rum, bland dem fyra sviter varav den mest spektakulära, "Solnedgångsssviten" går helt i orange.

Offparisseine.com 

Good Hotel London, Storbritannien

Stort hotell i Victoria Docks med 148 rum och terrass med fin utsikt över Themsen.  Modern inredning med enkelhet och rena linjer i fokus. Mycket naturfärger och grovt virke. Som namnet antyder har hotellet ett ideellt syfte och driver program för att stödja arbetslösa. 

Goodhotellondon.com 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande