Nu går tåget som tåget igen.
Nu går tåget som tåget igen. Foto: Shutterstock

Svenska tåg sätter rekord i punktlighet

Nu kan vi börja säga ”det går som tåget” igen. Under det tredje kvartalet i år kom 93,6 procent av persontågen i tid, vilket är rekord sedan mätningarna infördes 2013.

Totalt sett kom 93,6 procent av alla persontåg i tid (det vill säga mindre än fem minuters försening) under det tredje kvartalet 2020, vilket är två procentenheter bättre än i fjol. Därmed närmar sig punktligheten också målet att 95 procent av alla persontåg ska vara i tid.

– Vi nådde faktiskt målet på 95 procent under en månad, i juli i år, och det har aldrig hänt tidigare, säger Roberto Maiorana, trafikdirektör på Trafikverket.

2018 hade persontrafiken i Sverige en kraftig nedgång i punktlighet, vilket enligt Roberto Maiorana fick Trafikverket att vidta en rad åtgärder.

– Vi har bland annat förändrat vårt sätt att planera tågens tidtabeller, och har också placerat ut 15 dieseldrivna röjningslok på olika platser för att de snabbt ska kunna komma fram och bogsera bort tåg som inte kan ta sig vidare för egen maskin.

LÄS MER: Höstens tio bästa matupplevelser i Sverige 

Coronapandemin har påverkat

Roberto Maiorana erkänner dock att coronapandemin har underlättat punktligheten i tågtrafiken.

– I april hade vi exempelvis en nedgång i antal tåg i trafik med 20 procent jämfört med året innan, och det är klart att färre tåg och färre passagerare gör det lättare att hålla tiderna. Men vår förhoppning är att de här siffrorna ska hålla i sig även när tågen rullar som vanligt. Och tittar man på september var antalet tåg bara fyra procent färre än under samma månad i fjol, och ändå hade vi klart bättre punktlighet. Så vi ser effekten av våra insatser.

LÄS MER: Tyskland planerar nystart av Trans Europ Express