I år fyller Göta kanal 200 år och kan glädja sig åt att vara ett av Sveriges sju underverk.
I år fyller Göta kanal 200 år och kan glädja sig åt att vara ett av Sveriges sju underverk. Foto: Pressbild

Svenska folket har valt Sveriges sju underverk

I samband med det nya millenniet utsågs bland annat Kinesiska muren, Colosseum och Machu Picchu till världens sju nya underverk – och nu har äntligen Sverige fått sin egen motsvarighet. I en ny Sifo-undersökning har svenskarna korat Sveriges sju underverk.

I en ny Sifo-undersökning har svenskarna fått kora Sveriges främsta byggnadsverk. Vinnare var ringmuren i Visby – nästan en tredjedel (31 procent) av de svarande ansåg att den niohundra år gamla muren är Sveriges främsta byggnadsverk.

På en andra plats kom Göta kanal, som i sommar firar 200 år. 25 procent av de röstande hade kanalen, som förbinder Östersjön med Vänern för att sedan fortsätta ut i Kattegatt via Trollhätte kanal, som favorit. Göta kanal är fortfarande ett av Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna.

Tredjeplatsen togs av Ishotellet i Jukkasjärvi – 24 procent av de svarande uppgav att Icehotel är deras favorit bland svenska byggnadsverk. Ishotellet byggdes till en början upp på nytt inför varje vintersäsong, men har sedan 2017 erbjudit åretruntboende.

Förra gången en sån här undersökning gjordes var 2007, då Aftonbladet lät sina läsare rösta fram Sveriges sju underverk. Den gången kom Göta kanal på första plats före Visby ringmur och regalskeppet Vasa. Fem av sju underverk är kvar på listan sedan 2007 – de två som har åkt ut är Turning Torso i Malmö och Globen (Avicii Arena) i Stockholm. Deras platser togs i stället av två meriterade veteraner: Kungliga slottet i Stockholm och Uppsala domkyrka.

Här är Sveriges sju underverk i ordning

Ringmuren i Visby                                   

Göta kanal                                                  

Ishotellet i Jukkasjärvi                            

Kungliga slottet i Stockholm                 

Regalskeppet Vasa      

Uppsala domkyrka                                  

Öresundsbron                                           

Närmast de sju kom i fallande ordning: Högakustenbron, Ale stenar, Turning Torso, Stockholms stadshus, Karlsborgs fästning, Globen (Avicii Arena), Bohus fästning, Ölandsbron, Kina slott på Drottningholm och Friends arena i Solna.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–19 mars 2022. Totalt intervjuades 1 145 personer i åldern 18–79 år.

LÄS MER: 64 härliga tips i Sommarsverige
LÄS MER:
Sveriges 15 världsarv – från norr till söder
LÄS MER:
Det här är världens 10 vackraste byggnader