Kliv in i paradoxtunneln och låt dig omslutas av det roterande röret.
Kliv in i paradoxtunneln och låt dig omslutas av det roterande röret. Foto: Pressbild

Interaktiva Paradox Museum utmanar sinnena

Paradox Museum är en helt ny, interaktiv museiupplevelse vid Hötorget i centrala Stockholm som kallar sig själva för ett ”must see, must share and blow your mind experience”.

Med över 70 paradoxbaserade utställningsföremål på 1 000 kvadratmeter är nya Paradox Museum definitivt ett annorlunda museum. Ambitionen är erbjuda en upplevelse där optiska, interaktiva och oväntade intryck ger en utmaning, där man får lära sig mer om hur hjärnan, människans visuella förmåga och perception fungerar. Besökarna kommer också att kunna ta spektakulära bilder och filmer där man inte vet vad som är upp eller ned, stort eller litet, eller vad som är på riktigt eller inte. Bakom Paradox står grundarna av det välkända Museum of Illusions.

– Paradox är en happy place, dit du kan komma in och bli lurad av visuella illusioner, alltifrån klasiska stora till mindre där du bara blir lite småförbannad av att allt inte är som du tror, säger museets grundare Janne Broman till Allt om Resor. I många fall är du själv en del av paradoxerna. Det handlar om att man med enkla medel kan skapa mycket underhållning.

Se din skugga i olika färger. Foto: Pressbild

Kommer delas i sociala medier

Även om det för många främst kommer att handla om en rolig upplevelse menar Janne Sundling att det också finns en lärande aspekt på Paradox Museum:

– Absolut, det finns skolmaterial kring illusioner och deras historia för skolklasser om man vill veta mer. Sen tror vi att detta är något som folk kommer att vilja dela i sina sociala medier också – det blir garanterat väldigt roliga bilder.

2010 grundade Janne Broman tillsammans med sin bror Per Fotografiska, som i dag är en av Sveriges mest besökta kulturplatser. Janne lämnade Fotografiska 2020, och är nu redo för att lansera sitt nya museiprojekt på den svenska marknaden.

– Jag har länge närt en dröm om att dra i gång ett koncept som vänder sig till alla åldrar – där man lämnar stället med en känsla av ”wow”, och att man lärt sig något och fått nya perspektiv, säger Janne Broman.

I slutet av mars öppnade det första Paradox Museum i Oslo, och den 9 april öppnar det i Stockholm. Enligt Janne Broman kommer det att öppna på ett antal ytterligare platser de närmaste åren.

Vad är sant och vad är en illusion? Foto: Pressbild

LÄS MER: Tidsresa i Gamla stan – här hittar du guldkornen
LÄS MER:
Upptäck den coola konsten i Stockholms tunnelbana