Jätten vid Pelousen av Xavier Veilhan är 19 meter lång.
Jätten vid Pelousen av Xavier Veilhan är 19 meter lång. Foto: Andreas Nur

Stockholm har fått en gigantisk liggande jätte

Den 17 oktober invigs ett av Stockholms stads genom tiderna största offentliga konstverk – två gigantiska skulpturer i ljusblå betong. Namnet är ”Vårbergs jättar”, skapat av den franske konstnären Xavier Veilhan.

Konstverket ”Vårbergs jättar” består av två delar som tillsammans är uppbyggda av 85 stora himmelsblå betongblock som har monteras till färdiga skulpturer. På den stora gräsmattan, Pelousen, nedanför sjukhemmet i Stockholmsförorten Vårberg vilar den stora jätten som är 19 meter lång, 9 meter bred och 5 meter hög. Ett hundratal meter därifrån, i Stråkparken, står en tre meter hög kvinnlig figur som stöder armarna mot gräset. 

Den andra figuren – en kvinna som stöder armarna i gräset. Foto: NAINA HELEN JÅMA

LÄS MER: Den här fyren har målats i alla regnbågens färger

Storskaliga installationer

Verkets skapare Xavier Veilhan har sedan debuten på 1990-talet arbetat med storskaliga installationer där han enligt ett pressmeddelande från Stockholms stad ”utforskar världen omkring oss genom att ständigt växla mellan det illusoriska och det verkliga”.

– Konstverket kommer att bli ett riktigt landmärke för de boende i Vårberg och för stockholmarna. Min övertygelse är att detta fantastiska verk av Xavier Veilhan kommer att förvåna, väcka tankar och beröra människor och skapa en helt unik identitet till Vårberg, säger Stefan Hagdahl, chef för Stockholm Konst.

Jätten blir ett nytt landmärke för Vårberg. Foto: NAINA HELÉN JÅMA

LÄS MER: Coolaste och största statyerna i världen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande