Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Voro får två stjärnor i nya upplagan av Guide Michelin.
Voro får två stjärnor i nya upplagan av Guide Michelin.
Voro får två stjärnor i nya upplagan av Guide Michelin.
Voro får två stjärnor i nya upplagan av Guide Michelin.

Stjärnregn över Mallorca i Guide Michelin 2022

Nya utgåvan av den franska krogbibeln Guide Michelin innehåller flera nya stjärnor till Mallorcas krogscen – bland annat en helt ny tvåstjärnig krog. Här är några av de restauranger som kan stoltsera med den eftertraktade utmärkelsen.

När restaurangen Voro öppnade sina dörrar på det femstjärniga hotellet Park Hyatt Mallorca i Canyamel på nordöstra sidan av Mallorca rådde det inget tvivel om att det bjöds på ett enastående kök. Genom åren har den andalusiske kocken Álvaro Salazar bland annat utsetts till Årets kock 2017 av föreningen Balearic Gastronomy Journalists, samt Årets kock 2018 på Barcelona Food Fair. Álvaro beskriver sitt kök som ”befriande”, och fokuserar på säsongsbaserade produkter av hög kvalitet och med andalusiska influenser. Voro är endast öppet kvällstid och erbjuder med sitt ”adults only”-koncept ett urval av välbalanserade avsmakningsmenyer. Voro har också en imponerande vinlista med omkring 100 olika viner – en lista som de har som mål att fördubbla framöver. Voro fick sin första stjärna 2019 och belönas nu med två stjärnor i 2022 års utgåva av Guide Michelin.

Den exklusiva restaurangen Zaranda ligger inne på hotellet Es Princep i Mallorcas huvudstad Palma. Här fördjupar sig kocken Fernando P Arellano i Balearerna gastronomiska rikedomar och har skapat en meny som är inspirerad av hans egna upplevelser, sin egen omgivning, från sina resor och rötter. Efter att ha rest mellan några av Europas bästa restauranger har han utvecklat en helt speciell och personlig stil. Arellano har tidigare fått två stjärnor på sin tidigare arbetsplats, hotellet Castell Son Claret. I årets upplaga av Guide Michelin erhåller Arellano med team återigen en stjärna, denna gång för Zaranda på hotellet Es Princep. I Palma behåller restaurangerna Adrian Quetglas, Marc Fosh och DINS också sina stjärnor. De har samtliga en stjärna vardera.

Marc Fosh behåller sin stjärna. Foto: SHUTTERSTOCK

Enda kvinnliga kocken med en stjärna

Macarena de Castro som står bakom restaurangen Maca De Castro, är den första – och hittills enda – kvinnliga kocken på Mallorca som har tilldelats en stjärna i Guide Michelin. Hon är född och uppvuxen på ön, men i stället för att fullfölja sin planerade utbildning inom konstens värld blev hon en del av familjeföretaget och utbildade sig på några av världens bästa restauranger, bland annat den trestjärniga Maugaritz i Spanien, WD-50 i New York och inte minst den legendariska El Bullí i Spanien. Nu regerar hon som kökschef på familjens restaurang i ett bostadsområde i Alcúdia. Här har hon utvecklat ett kök som tolkar och förfinar traditionella lokala rätter, och som till stor del utnyttjar de utmärkta lokala råvarorna som finns på ön. I hennes kök får till synes annorlunda och enkla köttingredienser nytt liv och förvandlas till överraskande stora smakupplevelser. Hennes ansträngningar blev för första gången belönad med en stjärna i Guide Michelin 2012, och restaurangen har behållit den sedan dess. I senaste utgåvan belönas restaurangen även med en grön Michelin-stjärna för sina insatser för hållbarhet.

2012 öppnade restaurangen Andreu Genestra på det lilla lantliga hotellet Predi Son Jaumel. Restaurangen har haft en stjärna sedan 2015. Från terrassen på den rustika egendomen har man utsikt över Capdepera-slottet. På ägorna finns omkring 6 000 kvadratmeter jord, och här odlar kökschefen Andreu Genestra ekologiska grönsaker, frukter, örter, vinrankor, oliver och mallorkinskt vete (xeixa). Det finns även en gris på ägorna och höns som värper färska ägg, och djuren utfodras med lokalproducerat foder. Andreau har ett team med 14 lokala kockar. 2021 belönades restaurangen med den eftertraktade gröna Michelin-stjärnan, som belönar restauranger för deras hållbara insatser. Även denna stjärna bibehåller restaurangen i 2022 års utgåva.

Nämnas kan också att även grannön Ibiza har belönats i guiden, då restaurangen La Gaia på Ibiza Gran Hotel under ledning av chefskocken Oscar Molina fick sin första stjärna i 2022 års utgåva. Sedan tidigare har även Es Tragón i Sant Antoni de Portmany på Ibiza en stjärna i Guide Michelin.

LÄS MER: By med 53 invånare får sin första Michelinkrog