Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
De idylliska scenerna har gjort Xiapu till en turistmagnet.
De idylliska scenerna har gjort Xiapu till en turistmagnet.
De idylliska scenerna har gjort Xiapu till en turistmagnet.
De idylliska scenerna har gjort Xiapu till en turistmagnet. Foto: SHUTTERSTOCK

Staden lockar många turister – men allt är fejk

Instagrambilder på idylliska landsbygdsscener har gjort en lantlig region i Kina till en formlig turistmagnet. Det är bara ett problem – ingenting är på riktigt.

Det känns verkligen som om tiden har stått stilla när man ser de vackra bilderna från Weibo på halvön Xiapu, en halvö på landsbygden i den kinesiska provinsen Fujian. Bönder i traditionella huvudbonader bär hinkar på axlarna medan de promenerar i det idylliska landskapet med en vattenbuffel på släp medan strålar av solljus skär genom dimman som omger de majestätiska träden.

De Instagramvänliga bilderna har gjort att turister flockas i de lantliga omgivningarna, och att Xiapu blivit ett av Kinas mest virala resmål. Och det är ju roligt för dem.

Problemet är bara att bilderna är fejk.

Bönderna är utklädda skådespelare

Xiapu finns förstås på riktigt. Det är mer än man kan säga om de idylliska scenerierna, något som nyligen avslöjades av New York Times. Buffeln som lunkar mellan banyanträden har inte använts till jordbruk på flera år. Böndernas klädsel hör snarare hemma på ett museum som visar hur kinesiska lantarbetare klädde sig för 100 år sedan. Inte ens dimman är på riktigt, utan rök som genererades genom att man bränner halm utanför bilden. 

Några gäss som syns på andra bilder har tränats för att posera på iscensatta bilder med solljus som kommer från exakt rätt håll. Och människorna på bilderna är varken bönder eller fiskare utan skådespelare – några av dem lokala – iklädda kostymer som poserar för turister som är villiga att betala.

Det ska sägas att inte alla turister är lurade. En del åker till Xiapu väl medvetna om att det hela är ett skådespel, men tycker ändå det är roligt att posta bilder i sociala medier på ett Kina som inte finns längre. Andra är övertygade om att de fått se en glimt av en svunnen tid.

https://www.instagram.com/p/B8vSaANgRSC/?utm_source=ig_embed

Turismen har tiodubblats på tio år

Xiapu är en halvö som en gång i tiden var berömd för jordbruk och fiske, men som har drabbats hårt av minskade skördar och fångster. I stället har man satsat på att bli en del av en turistkampanj från den kinesiska regeringen som handlar om att upptäcka landsbygden, med en känsla av nostalgi över ett sätt att leva som är på väg bort.

Det går inte att förneka att satsningen har lyckats – antal turister som besöker regionen har tiodubblats sedan 2008, enligt officiell statistik.

LÄS MER: 10 riktigt skrämmande platser i världen 

https://www.instagram.com/p/CQuSdF_HTNk/?utm_source=ig_embed

Och pengarna strömmar in – mellan april och juni kommer upp till 500 besökare om dagen i bussar och betalar runt 30 kronor var bara för att sitta på en sluttning med utsikt över vattnet och fotografera ”lokala” fiskare. Nedanför har näten färgats i rosa och grönt för att ge en extra visuell effekt.

https://www.instagram.com/p/BzGTLQPgFHn/?utm_source=ig_embed

Lei Lushou äger buffeln som syns på många av bilderna. För två år sedan var den på väg till slakt, då Lei köpte den. Nu lägger han ut korta filmer på sin buffel som han hoppas ska bli virala.

– När den blir känd på internet kommer många saker att bli lättare, säger han till New York Times. Den kan användas för att livestreama, och för att sälja produkter. Vi lever trots allt i internetkändisarnas tidsålder. 

LÄS MER: De mest instagrammade naturupplevelserna