Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
The Tulip var tänkt att bli ett nytt landmärke i den brittiska huvudstaden.
The Tulip var tänkt att bli ett nytt landmärke i den brittiska huvudstaden.
The Tulip var tänkt att bli ett nytt landmärke i den brittiska huvudstaden.
The Tulip var tänkt att bli ett nytt landmärke i den brittiska huvudstaden. Foto: Foster + Partners

Spektakulära skyskrapan ”förstör Londons skyline”

Den planerade 305 meter höga skyskrapan The Tulip i London kommer inte att bli verklighet. Enligt ett uttalande från regeringen anser man att den är ”tafflig och opassande i huvudstadens historiska sammanhang”.

Skyskrapan, som skulle blivit högre än Eiffeltornet i Paris, godkändes ursprungligen av City of London Corporation, men planerna förkastades senare av Londons borgmästare Sadiq Khan. De ansvariga för projektet överklagade, men även överklagandet har nu avslagits, enligt BBC.

Skyskrapan, som skulle ha blivit Londons nästa högsta efter den 310 meter höga The Shard, var tänkt att byggas på Bury Street i centrala Londons finansdistrikt, nära den 180 meter höga ikonen The Gherkin som är ritad av samma arkitektfirma. 

Det 305 meter höga tornet var tänkt att ligga på Bury Street, bredvid The Gherkin. Foto: Foster + Partners

LÄS MER: Londons nya landmärke väcker starka känslor 

Skälen för att avslaget var bland annat att tornet skulle förstöra Londons skyline och utsikten över närliggande världsarv, inklusive Towern, samt att det skulle sticka ut alltför mycket vid sidan av andra byggnader i området. Dessutom ansåg man att användandet av stora mängder armerad betong för fundamenten och hisschaktet var ”högst ohållbart”.

En talesman för borgmästarens kontor säger att borgmästaren ”länge har hävdat att det föreslagna tornet inte skulle vara mycket mer än ett hisschakt av betong med en utsiktsplats högst upp, och erbjuda mycket lite när det gäller fördelar för Londonborna, som nya kontorsutrymmen eller hus”.

Den föreslagna skyskrapan, som här syns bredvid The Gherkin, skulle ha blivit Londons nästa högsta. Foto: Foster + Partners

LÄS MER: Här är de 10 högsta byggnaderna i världen