Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Enligt bilder i den kanariska pressen är det ett tåg av modell CAF Civia som kan bli aktuellt för trafiken på Gran Canaria.
Enligt bilder i den kanariska pressen är det ett tåg av modell CAF Civia som kan bli aktuellt för trafiken på Gran Canaria.
Enligt bilder i den kanariska pressen är det ett tåg av modell CAF Civia som kan bli aktuellt för trafiken på Gran Canaria.
Enligt bilder i den kanariska pressen är det ett tåg av modell CAF Civia som kan bli aktuellt för trafiken på Gran Canaria. Foto: Shutterstock

Snart kan du åka tåg på Gran Canaria och Teneriffa

Nu ser det äntligen ut som om planerna på en tåglinje som förbinder Las Palmas med Maspalomas på Gran Canaria kan bli verklighet. Samtidigt projekteras en järnväg som ska förbinda Los Cristianos med Teneriffas huvudstad Santa Cruz.

Enligt Canariajournalen har den kanariska regeringen begärt att få närmare 3,9 miljarder euro (cirka 40 miljarder kronor) i EU-stöd för att bygga järnvägar på Gran Canaria och Teneriffa.

För Gran Canarias del handlar det om att förbinda huvudstaden Las Palmas i norr via flygplatsen till populära turistområden som Playa del Inglés i Maspalomas i söder, en sträcka på 57,8 kilometer. Större delen av sträckan går under jorden, för att minska påverkan på jordbruksmarken. Totalt är elva stationer planerade, och restiden mellan Las Palmas och Playa del Inglés blir 33 minuter. Det kommer också finnas expresståg med färre stopp och en restid på 25 minuter. I dag går nästan all passagerartrafik mellan Las Palmas och Playa del Inglés på motorvägen GC-1, som dagligen trafikeras av 150 000 fordon.

Järnvägen på Gran Canaria ska få hela sitt energibehov täckt av vindkraft – tanken är att en helt ny vindkraftpark ska byggas nära Arinaga, strax söder om flygplatsen.

LÄS MER: Upptäck det okända Gran Canaria 

Los Cristianos – knutpunkt för järnvägen på Teneriffa. Foto: Shutterstock

Förbinder Santa Cruz med Los Cristianos

Den nya järnvägen på Teneriffa som ska förbinda Santa Cruz i norr med Los Cristianos i söder kommer att bli 80 kilometer lång och drivas med ström från ett solcellskraftverk. Utgångspunkten blir Los Cristianos, där man förutom tågstationen även kommer att bygga en busscentral.

Om Kanarieöarna får det begärda EU-stödet kan bygget sättas i gång redan i början av nästa år.

LÄS MER: Gran Canaria – här är vackraste vandringarna