Palatset Palacete do Conde Dias Garcia har 70 rum – bra grund till ett hotell.
Palatset Palacete do Conde Dias Garcia har 70 rum – bra grund till ett hotell. Foto: Turismo de Portugal

Slott och fort i Portugal till fyndpris – om du startar hotell

Öppna ett eget hotell i solen?

För många är det en dröm.

Nu uppmuntrar Portugal drömmen genom att erbjuda slott och andra pampiga gamla byggnader för just detta ändamål till mycket förmånliga hyror. 

Vad sägs om ett anrikt palats med 70 rum, ett 1700-talsfort med egen fyr eller ett eget, forntida kloster? 

I Portugal har myndigheterna dragit i gång en fiffig kampanj med syfte att bevara historiska byggnader. 

Kampanjen går ut på att ge idérika personer möjlighet att restaurera och bevara ett urval statligt ägda byggnader med arkitektoniskt, historiskt och kulturellt värde. Kravet är att de ska utvecklas för turismändamål, till exempel hotell.

På kampanjen Revives hemsida presenteras en rad fascinerade och ståtliga anläggningar som nu går att hyra av portugisiska staten. 

LÄS MER: Upptäck Portugals kust – Porto och Dourodalen 

Här är några höjdare: 

  Forte da Barra de Aveiro

I Aveiro, som ligger vackert till vid mynningen av floden Vouga på Portugals västkust strax söder om Porto, kan man få sitt helt egna 1700-talsfort. Den pampiga fyren intill ingår i hyrpaketet. Hyran är bara på 68 000 kronor (6 444 euro) årligen, men du måste binda dig till en hyrperiod om 50 år.

Uthyres: fort från 1700-talet, Forte da Barra de Aveiro. Foto: Turismo de Portugal

Palacete do Conde Dias Garcia

Strax söder om Porto, men en bit innanför kusten, ligger ett fantastiskt palats med 70 rum. Det byggdes i början av 1900-talet av en portugisisk greve och entreprenör som gjort sig en förmögenhet i Brasilien och därför skapade sitt drömpalats i brasiliansk stil.

För en hyra om 192 000 kronor (18 264 euro) om året har du förutsättningar till ett riktigt pampigt lyxhotell.  

Balkongdetalj från palatset Palacete do Conde Dias Garcia. Foto: Turismo de Portugal

Quinta do Paço de Valverde

Drömmer du om ännu mer plats och en mer spirituell atmosfär, så kan det här klostret/ biskopspalatset nära Évora (drygt 13 mil öster om Lissabon) vara något för dig. Det ligger intill ett vattendrag och ståtar förutom med en rad vackra byggnader även med en stor park med egen liten sjö. Hyra? 105 000 kronor (10 000 euro) om året.

Quinta do Paço de Valverde Foto: Turismo de Portugal

LÄS MER: Guide till Algarve – sevärdheter och stränder 

”Ett win-win-projekt”

 – Den här typen av historisk och kulturell egendom är en mycket viktig del av ett lands historiska och sociala identitet, förklarar Stig Sommerfeldt Kaspersen, Nordenchef för Portugals turistbyrå, Turismo de Portugal.

– Samtidigt kan förvandlingen av dem till exempelvis hotell, bidra till utvecklingen av turismen i den berörda regionen. Projektet är därför en win-win - de portugisiska myndigheterna får hjälp med att bevara anmärkningsvärda byggnader av kulturhistoriskt värde och samtidigt är det en unik möjlighet för privata investerare som önskar speciella, stämningsfulla ramar för exempelvis ett hotell.  

Många av egendomarna som erbjuds är tydligt karakteriserade av sin ålder, och de flesta kräver en kärleksfull hand. I den rätta personens händer, och plånbok, kan ett förfallet palats eller fyr återfå dess tidigare skönhet - till glädje för både lokalbor och de 21 miljoner resenärer världen över som årligen väljer Portugal som resmål.

Är du intresserad av ett eget palats eller ett fort med fyr, bör du veta att deadline för ansökningar är redan den 6 mars, respektive den 4 maj. Det kommer dock kontinuerligt erbjudas nya projekt - på hemsidan kan man redan se några av de projekt som snart kommer att finnas tillgängliga. I Portugal tar det fem dagar och sex förfaranden för att starta en verksamhet. Registrering av en egendom tar endast en dag och ett förfarande.

 Mera information finns på på kampanjens hemsida: revive.turismodeportugal.pt 

 LÄS MER: Guide till Lissabon: Bästa tipsen i den vackra staden

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande