Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Filmiska vyer i världen.
Filmiska vyer i världen.
Filmiska vyer i världen.
1 AV 2
”För att starta semestern på bästa sätt”
2 AV 2
Filmiska vyer i världen.

Sex platser som kunde vara tagna ur en film

Den 13 mars är det dags för den 95:e upplagan av Oscarsgalan. Hotell- och resesöksajten momondo.se har inför detta listat sex destinationer vars filmiska miljöer påminner om de specialeffekter som vi annars bara får uppleva på filmduken.

1. Maligne Lake, Kanada

Maligne Lake är belägen bland de kanadensiska Klippiga bergen i Jasper National Park, 50 mil nordväst om Calgary, och är känd för sitt azurblå kristallklara vatten, de omgivande bergstopparna och de tre glaciärerna som är synliga från sjön. Sjön är hela 22 kilometer lång och anses som en av Kanadas mest fridfulla sjöar. Under sommaren kan man hyra kanot, testa forsränning, vandra, fiska eller följa med på en ridtur. På vintern kan man i stället dra på sig skidorna eller snöskorna – eller kanske testa ett vinterbad.

Maligne Lake anses som en av Kanadas mest fridfulla sjöar. Foto: Wikimedia Commons

2. Lake MacDonnell, Australien

Det finns ett tiotal rosa sjöar i Australien, av vilka Lake MacDonnell i South Australia är en av de mest kända. Den erbjuder inte bara på en fantastisk utsikt från bilvägen, utan här finns även närhet till härliga badmöjligheter. Sjön är visserligen grund men ligger bara en kort bilresa från campingplatsen Point Sinclair och den kritvita stranden Cactus Beach. Även om färgen på vattnet ser ut som en jordgubbsmilkshake ska man inte försöka dricka det – det är faktiskt bland världens saltaste vattensamlingar, och forskarna anser att det är rosafärgade bakterier som klarar de höga salthalterna som orsakar färgen.

Kolla in rosaskimrande Lake MacDonnell i Australien. Foto: Wikimedia Commons

3. Oeschinensee, Schweiz

Sjön Oeschinensee ligger i den lilla staden Kandersteg i Schweiz, bara 45 minuter med bil (eller 1 timme med tåg) från Interlaken och två timmar med tåg från Zürich. Oeschinensee ligger 1 578 meter över havet och är en liten men vacker sjö omgiven av bergslandskap. För att ta sig till sjön kan man åka linbana från Kandersteg, eller ta en cirka två timmars lång vandring genom bergen. Under de varmare månaderna kan man bada eller vandra, och det finns även roddbåtar att hyra, och under vintern kan man gå över den frusna sjön och njuta av den otroliga snöiga atmosfären.

Schweiziska Oeschinensee ligger vackert omgiven av bergslandskap. Foto: Wikimedia Commons

4. Capri, Italien

Få platser förknippas lika mycket med romantik som Capri – här har otaliga filmstjärnor varit, liksom svensken Axel Munthe, läkaren som skrev en av tidernas största bästsäljare, ”Boken om San Michele”. Hans villa San Michele går att besöka för utsikten och den fina trädgårdens skull. Ett måste för den som besöker Capri är att ta en båttur till Blå grottan – blå, vita och gröna grottor som får sin färg genom att solens strålar reflekteras på kalksten. Ett annat tips är att ta en båttur till de ikoniska, branta Faraglioniklipporna.

Capri har en air av romantik. Foto: Wikimedia Commons

5. São Jorge, Azorerna

Om kombinationen äventyr och avlägsna ölandskap lockar är det dags att packa väskan och resa till São Jorge. Denna portugisiska ö, som tillhör ögruppen Azorerna, är en av de mest fotogeniska öarna i Europa med forsande vattenfall, frodiga laguner och kargt bergslandskap. Förutom natursköna vyer erbjuder även São Jorge ett stort utbud av adrenalinpumpande aktiviteter – allt från vandring på det 1 053 meter höga berget Pico da Esperança till att surfa vid Fajã da Caldeira de Santo Cristo.

São Jorge bjuder på äventyr på en avlägsen ö i Atlanten. Foto: Wikimedia Commons

6. Playa del Carmen, Mexiko

Playa del Carmen är en gammal fiskeby som har byggts upp till en stor turistort med hotell, restauranger och en lång strand med puderfin sand. Om du är ute efter en spännande upplevelse under vatten kan du sikta in dig på ett dyk med tjurhajarna i Playa del Carmen. Under perioden november–mars återvänder tjurhajarna hit, tillbaka sin häckningsplats, innan de fortsätter sin färd norrut. Möjligheten att dyka med dessa otroliga varelser ligger bara några minuter från den centrala stranden med båt. Från Playa del Carmen kan man även smidigt ta båten över till Cozumel som är känt för bra dykning.

Dyk med tjurhajar utanför Playa del Carmen. Foto: Wikimedia Commons

LÄS MER: Vilka Disneyfilmer har inspirerats av dessa vyer?
LÄS MER:
Här är världens 8 vackraste landningsbanor
LÄS MER:
10 häftiga platser – där naturen är helt galen