Se upp om du har presentkort på en resa – det kan bli värdelöst

Har du ett presentkort på resa som du tänkt utnyttja längre fram. 

Då bör du agera nu, när resbranschen skakas.

Annars riskerar kortet att bli helt värdelöst.

En läsare kontaktade Allt om Resor. 

Det gällde ett presentkort om 6000 kronor utställd av en av landets största resebyråer och som läsaren planerat att utnyttja först i höst. 

Nu oroade han sig för om det utställande företaget löper risk för konkurs och frågade sig:

”Borde jag (i stället) köpa på mig återbetalningsbara hotellvistelser eller tågbiljetter?”

Allt om Resor förde frågan vidare till Konsumentverket och dess vägledare Johanna Persson som svarade:

– Om det företag som har sålt presentkortet går i konkurs så blir det värdelöst. Jag tror inte det är speciellt vanligt att ett annat företag går in och täcker presentkort.  Det är just det som är nackdelen med presentkort.

LÄS MER: 13 svenska alternativ till utländska semesterorter 

Använd presentkortet nu

Om ett presentkort utfärdat av en resebyrå (återförsäljare) säger hon:

– Vad gäller återförsäljare så beror deras ansvar gentemot konsumenter på vad som står i deras avtalsvillkor.

 – Har man exempelvis bokat ett flyg via en återförsäljare ska det framgå av villkoren för bokningen om det är återförsäljaren eller själva flygbolaget man ska vända sig till med ersättningskrav för inställda flyg.

Har man bokat en paketresa som har ställts in har man rätt till full återbetalning. Det är då paketresearrangören som ansvarar för att återbetala.

Skulle paketresearrangören gå i konkurs medan man har en resa bokad kan man vända sig till Kammarkollegiet och få ersättning via resegarantin. Men detta gäller då bara om du har en bokad resa. 

– Har du ett presentkort hos en paketresearrangör blir det presentkortet tyvärr helt värdelöst vid en konkurs och det går heller inte att få ersättning via resegarantin för presentkort. 

Med andra ord: om man har ett presentkort på resor är det vettigt att utnyttja det nu och köpa exempelvis återbetalningsbara flygbiljetter eller hotellnätter. Då kan du ju alltid ändra dig. Och framför allt: blir en konkurs aktuell får du tillbaka biljettpengarna tack vare resegarantin. 

Det går att läsa mer om resegarantin på Kammarkollegiets webbplats. 

LÄS MER: Allt du behöver veta om avbeställningsskydd 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande