Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Varit stängt för turister i nästan tre år
2 AV 2

Så reser vi 2022 – nya trenderna efter pandemin

Äntligen börjar en känsla av hopp infinna sig, även om pandemin inte är över än. Men hur ser framtidens resande ut? Det har Booking.com låtit undersöka. 

Med hjälp av 24 000 resenärer i 31 länder och områden försöker man förutsäga hur resandet kommer att utvecklas under 2022. Här är det spännande resultatet!

1. Vi vill träffa nya människor

Pandemin har fått oss att fokusera på vad och vilka vi prioriterar i våra liv – och frihet har nog aldrig varit så högt värderat. Nu när vi kan börja resa igen kommer 2022 inte bara handla om att umgås med vänner och familj, utan även om att knyta nya vänskapsband. Det är också troligt att vi får se fler semesterromanser då hälften av de tillfrågade hoppas på att få uppleva romantik under nästa resa. Tack vare att videosamtal har blivit en del av vår vardag i pandemins kölvatten, hoppas vi också att semesterromansen ska kunna fortsätta in i vardagen.

Mer än hälften av de tillfrågade resenärerna ser fram emot att träffa nya människor under semestern. Foto: Shutterstock

2. Som att resa för första gången igen

Färden till destinationen är den delen av resan som de flesta av oss tidigare sett som en transportsträcka rätt och slätt, snarare än en rolig och spännande del av den totala upplevelsen. Men då antalet resor har varit få under de senaste 18 månaderna tänker vi från och med nu om på den punkten och säger som Karin Boye: ”Det är vägen, som är mödan värd”.

75 procent av resenärerna kommer vilja göra färden till en del av själva resan. Foto: Shutterstock

3. Inget jobb under semestern

För de som har möjlighet kom fördelen med att kunna jobba på distans som en oväntad positiv fördel (måste man ju ändå säga) med pandemin. Under 2022 kommer vi dock se en betydande ökning av att vilja återupprätta en hälsosam balans mellan jobb och privatliv. Hela 73 procent av de tillfrågade resenärerna säger att semestern kommer att vara strikt arbetsfri i framtiden. 

”Inte jobba, inte slita – bara ligga här och vila” blir devisen för de allra flesta semestern 2022. Foto: Shutterstock

4. Den nya wellnesstrenden

Yoga och meditation får ta ett steg åt sidan då själva resan är den nya wellnesstrenden. Nu, mer än någonsin, kommer vi att värdesätta möjligheten att koppla av genom att resa och fördjupa oss i nya platser och kulturer. Det kan handla om att umgås med vänner och familj, höra – eller rent av lära oss – nya språk, prova nya maträtter eller besöka platser vi aldrig ens tänkt på förut.

Resa är den nya wellnesstrenden då det förbättrar vårt mentala och känslomässiga välbefinnande mer än andra former av vila och avkoppling. Foto: Shutterstock

5. Lokalsamhället i första hand

Pandemin har gjort att vi har blivit mer engagerade i vårt eget lokalsamhälle eftersom vi inte rört oss i särskilt vida cirklar de senaste två åren. Detta kommer vi ta med oss när vi börjar resa igen. 58 procent uppger att det är viktigt att resan är till nytta för lokalsamhället, och 29 procent kommer att se över hur turismen påverkar eller hjälper lokalsamhällen.

Glädjande besked inför framtidens resande när vi tar ansvar- och visar intresse för lokalsamhället. Foto: Shutterstock

6. Nu säger vi JA!

Efter en lång tid med begränsad social kontakt, resor och roliga aktiviteter kommer vi att ha en mycket positiv inställning under 2022. Vi känner ett stort behov av att väga upp för allt vi gått miste om. Eftersom de flesta resplaner sattes på paus till följd av pandemin kommer 2022 vara året då vi säger ett rungande ja till att resa! Hela 72 procent säger att de kommer bejaka alla semestermöjligheter som ges, så länge budgeten håller.

Äntligen semester på riktigt, att vi är redo för att resa är en underdrift! Foto: Shutterstock

7. Vi räds inte det oförutsägbara

Efter en oförutsägbar reseperiod under pandemin kommer 2022 bli året då vi omfamnar det oväntade – något många kommer att göra med hjälp av tekniken. Enligt undersökningen anser 63 procent av resenärerna att teknik är viktigt för att hålla koll på hälsorisker medan de reser, och 62 procent säger att tekniken hjälper dem att känna mindre oro inför resor.

2022 tar vi en chill-pill och slutar oroa oss, bara tekniken är med oss. Foto: Shutterstock

Så gjordes undersökningen

Undersökningen ”Travel Predictions 2022” beställdes av Booking.com och genomfördes bland ett urval vuxna som planerar att resa i jobbet eller privat under de kommande 12–24 månaderna. Totalt deltog 24 055 personer från 31 länder och områden (inklusive 501 från Argentina, 1 003 från Australien, 500 från Belgien, 1 001 från Brasilien, 500 från Kanada, 1 000 från Kina, 1 007 från Colombia, 1 001 från Kroatien, 508 från Danmark, 1 002 från Frankrike, 1 000 från Tyskland, 1 005 från Hongkong, 1 000 från Indien, 502 från Israel, 1 003 från Italien, 1 002 från Japan, 500 från Mexiko, 501 från Nederländerna, 501 från Nya Zeeland, 500 från Peru, 1 000 från Ryssland, 1 005 från Singapore, 1 002 från Sydkorea, 1 002 från Spanien, 501 från Sverige, 501 från Schweiz, 504 från Taiwan, 500 från Thailand, 1 000 från Storbritannien, 1 002 från USA och 501 från Vietnam). Personerna genomförde en onlineenkät i augusti 2021.

LÄS MER: Lyxig budgetsemester – så ska du tänka

LÄS MER: Magiska Zanzibar – drömmen om paradiset

LÄS MER: Gran Canaria – 8 gulliga byar bortom turistbruset