Robotar kan ersätta delfiner i kinesiska akvarium

Nu är det dags att tänka om kring djur i fångenskap. Ett företag på Nya Zeeland har utvecklat robotdelfiner som en testpublik inte kunde skilja från en riktig delfin, rapporterar The Guardian.

Vilda djur i fångenskap har länge varit ett kontroversiellt ämne. Att besöka djurparker och akvarium är en utmärkt chans att få se vilda djur in på bara livet, men många är de som uttrycker oro över djurens livskvalitet i fångenskap. Nu har ett företag på Nya Zeeland kommit fram till en unik och strålande lösning på problematiken: Tekniskt avancerade robotar som ser ut som och uppför sig precis som levande djur. Först ut är delfinen, som under en testkörning upplevdes som livs levande bland publiken.

Robot-delfinerna som kan kommunicera, rör sig verklighetstroget genom vattnet och tillåter besökarna nära kontakt, kan snart komma att ersätta levande djur, i alla fall i kinesiska akvarier.

Kolmårdens delfiner har det bra

Men steget att ersätta levande djur med robotar ligger inte inom en nära framtid för Kolmården.

– Djurens välfärd är det absolut viktigaste för oss på Kolmården och vi är trygga i att våra delfiner har det bra. Vi har inga planer på att byta ut dem mot robotar, men det är både spännande och intressant med den här typen av teknisk utveckling. Tänk till exempel att få möjligheten att uppleva sedan länge utrotade djurarter eller varför inte fantasivarelser som drakar och enhörningar. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts som äger Kolmårdens djurpark.

Arbetat med stora Hollywood-filmer

Edge Innovations är specialister kring design, utveckling och produktion av komplexa teknikbaserade system. Genom att arbeta med många av världens främsta visionärer, inklusive James Cameron i filmen ”Avatar”, har de hittills levererat innovativa, tekniska och konstnärliga skapelser till filmindustrin. Några av de filmer som de medverkat i förutom ”Avatar” är ”Anaconda”, ”Rädda Willy”, ”Deep blue sea” och ”Flipper”.

– Marinparkindustrin har haft fallande intäkter i över ett decennium på grund av etiska problem och kostnaden för levande djur, men allmänhetens önskan om att kunna uppleva vilda djur är fortfarande lika stark som någonsin, säger Roger Holzberg, en av formgivarna och tidigare kreativ regissör på Walt Disney Company, till The Guardian.

 

Innovationen kommer dock med en häftig prislapp – knappt 230 miljoner kronor per robotdelfin.

– Vi tror att det är dags att tänka om kring den här branschen, och att den här typen av idéer är mycket mer humana och långsiktigt lönsamma, säger Roger Holzberg.

LÄS MER: Värsta reseupplevelserna du kan göra som turist