Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Framtidens hållbara turism ska utvecklas på Rhodos.
Framtidens hållbara turism ska utvecklas på Rhodos.
Framtidens hållbara turism ska utvecklas på Rhodos.
Framtidens hållbara turism ska utvecklas på Rhodos. Foto: SHUTTERSTOCK

Rhodos blir centrum för framtida hållbar turism

Rhodos är ett av svenskarnas favoritresmål i Grekland, och lockar både soldyrkare och kulturintresserade. I dag meddelade Greklands regering i samarbete med resebolaget TUI att ön ska bli platsen där man ska utveckla framtidens hållbara turism.

Den grekiska regeringen meddelade i dag att Rhodos blir platsen där man ska utveckla framtidens hållbara turism i vad som kallas ”The Rhodes Co-Lab”, i samarbete med resebolaget TUI. Det är det första projektet i världen där en destination av denna storlek tar sig an sin egen omvandling till att bli mer hållbart på ett så omfattande sätt.

Syftet med satsningen är att utveckla Rhodos till en internationell ledstjärna för hållbar utveckling av semesterdestinationer. The Rhodes Co-Lab kommer enligt ett pressmeddelande att arbeta med den lokala turistnäringen och internationella partners för att hitta konkreta lösningar och utveckla och implementera dem på Rhodos. Dessutom kommer en tankesmedja att inrättas på Rhodos för att samla internationella experter och stärka och vidareutveckla hållbarhetsomvandlingen av turistsektorn. Co-Lab stöder hållbarhetsinitiativen från den grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis regering och är en del av TUI:s långsiktiga hållbarhetsagenda.

– Det är viktigt att påpeka att i FN:s hållbarhetsmål talar vi inte bara om ekologisk hållbarhet utan också om social och ekonomisk hållbarhet. Och vi kommer att arbeta mycket hårt för att göra det här projektet till en framgång, säger Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis i ett uttalande.

– Vi är fantastiskt glada att nu kunna dela att vi tar vårt nästa steg i vår ambition att aktivt vara med och skapa en mer hållbar turistindustri för framtiden och där vi på TUI tillsammans med den grekiska regeringen och styret på Rhodos tar detta initiativ för att driva den hållbara utvecklingen av vår bransch. säger Jessica Enbacka, nordisk vd på TUI. Rhodos Co-Lab är tänkt att, tillsammans med experter, partners samt alla medarbetare på TUI, samla kunskap, driva innovation, utbilda och utveckla – allt med ambition att ta resebranschen mer hållbart in i framtiden. Tanken är att hela turistnäringen, världen över ska kunna dra nytta av detta.

Ruiner av ett antikt tempel på Lindos på Rhodos. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Greklands bästa öar – från Antiparos till Zakynthos 

Följa FN-målen och Parisavtalet

Partnerna har åtagit sig att följa FN:s mål för hållbar utveckling, Parisavtalet och EU:s mål att vara klimatneutrala 2050. Arbetet på semesterdestinationen spelar en avgörande roll för att nå hållbarhetsmålen för turismen. 

– Turism bidrar till investeringar och stärker ekonomin lokalt genom turismen. Turism bidrar till social hållbarhet. Co-Lab ska fungera som ett laboratorium för framtidens hållbara turism och stärka och vidareutveckla dessa effekter. Det kommer på så sätt att skapa förebilder och mallar för andra platser i världen. Vi bjuder in alla inom turistnäringen att gå samman och bidra med idéer och innovationer till The Rhodes Co-Lab, säger Fritz Joussen, global vd för TUI.

Tillsammans har parterna identifierat flera områden som man vill arbeta med under de kommande fem åren. Man kommer fokusera på hållbar tillväxt för Rhodos som sparar resurser och samtidigt främjar lokalbefolkningens deltagande, till exempel genom nya arbetstillfällen. Skyddet av biologisk mångfald och miljö kommer att bli en ännu mer integrerad del av destinationsförvaltningen. Utbildningsmöjligheter och främjandet av kulturarvet gynnar såväl öns samhälle som turismen. Turismens ekologiska fotavtryck på ön ska minskas kraftigt genom nya koncept för energi-, vatten- eller avfallshantering. Dessutom kommer Co-Lab att främja moderna mobilitetskoncept på ön.

LÄS MER: Rhodos – 11 favoriter du inte får missa på ön