Petter Stordalen har stor erfarenhet från hotellvärlden.
Petter Stordalen har stor erfarenhet från hotellvärlden. Foto: Asaf Kliger

Petter Stordalen designar svit på ishotellet

Han ligger bakom tiotusentals hotellrum i hela Norden, men har aldrig designat ett hotellrum av is och snö. Men i år har entreprenören Petter Stordalen valts ut för att designa en av sviterna på Icehotel i Jukkasjärvi. 

Tillsammans med Icehotels creative director Luca Roncoroni ska Petter Stordalen skapa en konstsvit av is och snö som ”hyllar kraften att nå sina drömmar”, enligt pressreleasen. 

– Jag älskar det Icehotel står för, ett hållbart hotell byggt på naturens villkor och ett starkt entreprenörskap. När jag fick frågan om att designa ett rum på Icehotel så var min spontana reaktion ”Ja! Hur svårt kan det vara?! Det här har jag gjort massvis av gånger tidigare, säger den nyblivne isdesignern och entreprenören Petter Stordalen.

– Det jag inte tänkte på då var de särskilda utmaningar som det innebär att designa och bygga hotellrum av is och snö, fortsätter han. Den här processen har gett mig en ny dimension kring vad som krävs för att bygga hotellrum. Det blir spännande att se hur min designtanke utvecklas när vi börjar skulptera den i is.

LÄS MER: Sju udda och spännande hotell du inte trodde fanns 

Designen är en hemlighet

– Stordalens energi och visuella uttryck har kommit väl till pass i designprocessen, som har varit både kreativ och rolig. Men hur konstsviten kommer att se ut är en hemlighet än så länge… Nu är designen klar och skapandet ska snart börja, säger Luca Roncoroni.

Icehotel i Jukkasjärvi öppnade 1989, och är utöver ett hotell också en konstutställning med föränderlig originalkonst av is och snö. Varje vinter skapas Icehotel i ny tappning, helt och hållet av is från Torne älv. Den 11 december välkomnas de första gästerna till den säsongsöppna delen av Icehotel.

LÄS MER: Ishotellet i Jukkasjärvi firar 30 år – nu coolare än någonsin 

Aktuellt just nu