Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
När vi inte kan resa fysiskt är resor från soffan ett bra alternativ.
När vi inte kan resa fysiskt är resor från soffan ett bra alternativ.
När vi inte kan resa fysiskt är resor från soffan ett bra alternativ.
När vi inte kan resa fysiskt är resor från soffan ett bra alternativ. Foto: Shutterstock

12 annorlunda och enkla sätt att komma ut i världen

Även om fysiska utlandsresor känns avlägsna just nu så finns det många andra sätt att upptäcka världen på. Här är några sätt på vilka du kan resa från ditt vardagsrum, sammanställda av msn.com.

1. Titta på slow-tv

Fenomenet slow-tv lär ha uppstått i Norge och lämpar sig särskilt bra för resor. Ett tv-program i NRK som visade en tågresa mellan Oslo och Bergen i sju timmar fick en miljon tittare, en siffra som mångdubblades när kanalen visade en kryssning längs Norges kust i 134 timmar. I Sverige har TV4 sänt resor längs Göta kanal och SVT har sänt ”Den stora älgvandringen”. Tidigare i år sändes hela monteringen av Slussens guldbro på SVT Play.

Titta på en tågresa i sju timmar – varför inte? Foto: Shutterstock

LÄS MER: Airbnb lanserar unika upplevelser hemifrån 

2. Gör ett virtuellt museibesök

Hör du till dem som älskar att gå på museer men aldrig har tid? Nu har du chansen, när museer världen runt öppnar upp för virtuella besök. British Museum i London, Musée d’Orsay i Paris och Getty-museet i Los Angeles är bara några av alla världsberömda museer som du kan besöka utan att lämna hemmet, vilket vi har skrivit om här. Och här hemma har bland annat Nationalmuseum, Nordiska Museet och Junibacken öppet för digitala besökare.

Nu kan du kolla på Vincent van Gogh och andra konstnärers verk utan att lämna hemmet. Foto: Shutterstock

3. Kolla på resebilder

Att titta på bilder av världens bästa naturfotografer kan vara ett sätt att ta sig till platser dit man annars aldrig skulle komma – i synnerhet inte nu. Välkända tidskrifter som National Geographic har skickat sina fotografer till jordens mest svårtillgängliga hörn i över hundra år, och på Instagram finns mängder med spännande resefotografer att följa. Kolla till exempel in australiska Lauren Bath med nästan en halv miljon följare.

Resefotograferna tar sig till platser som du inte kan komma till. Foto: Shutterstock

4. Titta på filmer om resor

Det finns nog inget enklare sätt att ta sig till ett främmande land än att kolla på en resedokumentär. På SVT Play finns bland annat ”Res från soffan”, ”I Amundsens fotspår” och ”Med motorbåt i vikingarnas fotspår”, för att bara nämna några. På streamingkanalerna finns många fler. Och är du bara sugen på att kolla in bra spelfilmer med resetema finns det många att välja mellan.

Vare sig du gillar dokumentärer eller spelfilmer om resor är utbudet enormt. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 9 Netflixfilmer för dig som längtar efter att resa 

5. Lyssna på en utländsk radiostation

Att lyssna på utländska radiokanaler är ett bra sätt att koppla ihop sig med andra länder. Med appar som Tunein och Radio Garden kan du lyssna på allt från den senaste J-popen i Tokyo till topplistan i Ghanas huvudstad Accra. Du kan till och med spela radio-roulett genom att snurra på den virtuella globen fylld av radiostationer och låta dina öron ta dig till nya platser.

Lyssna på en radiokanal i ett land långt, långt borta. Foto: Shutterstock

6. Läs en bok (eller lyssna på en ljudbok)

Få saker slår det skrivna ordet när det gäller att ta sig till okända platser, vare sig det handlar om att följa en romanfigur på en resa till olika platser eller att bläddra igenom en guidebok för att se de bästa ställena på en viss plats. Vill du inte ta dig till en bokhandel eller biblioteket går det utmärkt att ladda ner e-böcker eller ljudböcker hemifrån. 

E-böcker, ljudböcker, vanliga böcker – få saker slår det skrivna ordet när det gäller att resa i fantasin. Foto: Shutterstock

LÄS MER: De bästa böckerna om resor – åtta klassiker 

7. Kolla på Youtube-klipp

Vilken typ av resor du än är intresserad av finns det på Youtube. Klättring, vandring, ridning, guidade stadsturer – det är bara din fantasi som sätter gränserna. På Travel Tuber hittar du mängder av resereportage från hela världen – och med Youtube kan du också kommentera, ställa frågor och få svar av människor i andra länder, medan du själv stannar precis där du är.

Vad du än är intresserad av finns det på Youtube. Foto: Shutterstock

8. Lär dig ett nytt språk 

Har du också tänkt att du ska lära dig ett nytt språk någon dag – men det har bara inte blivit av? Nu finns det inga ursäkter längre. Med språk-appar som DuoLingo kan du enkelt (nåja, hyfsat enkelt i alla fall) lära dig japanska, hindi, latin, norskt bokmål och en mängd andra språk helt gratis, utan att lämna hemmet. Och att lära sig ett nytt språk är inte bara glosor och grammatik – det öppnar också upp nya världar av kultur, etikettsregler, matkunskap och sociala normer från hela världen. 

Varför inte passa på att lära dig ett nytt språk? Foto: Shutterstock

LÄS MER: Testa dig själv – vad vet du om världens språk och dialekter? 

9. Beställ hem utländsk mat 

Ja, det gör du antagligen redan, och i dessa tider är det förstås viktigare än någonsin att stödja sina lokala restauranger och kaféer. Men överraska dig själv genom att bryta dina invanda mönster och beställ hem mat från en restaurang som erbjuder mat från ett land som du kanske inte brukar äta från, eller testa någonting helt nytt från matsedeln på thairestaurangen. Uber Eats finns i Stockholm, Göteborg och Malmö medan Foodora även finns i ett dussintal andra svenska städer. Vill du gå all in gör du en temakväll med musik från samma land, och kanske kollar in en film därifrån medan du äter maten. Närmare en resa än så kommer man knappast.

Från vilket land beställer du hem maten i kväll? Foto: Shutterstock

10. Livestreama från en djurpark

Många djurparker i olika länder kör livestreaming i brist på riktiga besökare. Kolla in babianerna och pingvinerna på San Diego Zoo eller se när en tigermamma tar hand om sina ungar på Arignar Anna Zoological Park i Vandalur i Indien. Corona eller ej – djuren lever sina liv som vanligt. Och här hemma har redan exempelvis Kolmården och Skansen öppnat – omsorgsfullt.

Vill du se vad pandorna på National Zoo i Washington gör just nu är det bara att gå in på deras livestream. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Besök världens vackraste tulpanpark virtuellt 

11. Häng på en virtuell strand

Okej, det går inte att ersätta känslan att gå barfota på het sand på väg att ta sig ett dopp i kristallklart vatten. Men på sajter som livebeaches.com kan du i alla fall få en del av känslan – de livestreamar nämligen från ett antal beacher världen över. Så vill du kolla in vad som händer just nu på Waikiki Beach på Hawaii, Calypso Beach på Bahamas eller Malibu Beach i Kalifornien är svaret bara ett musklick bort.

Nej, det går inte att doppa tårna i vattnet. Men annars kan du få en rätt bra beachkänsla virtuellt. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 10 av de bästa stränderna i världen 

12. Använd Google Maps

Om du älskar stadskartor är Google Maps grejen för dig. Slå in en stad, en gatuadress eller ett berömt byggnadsverk och använd street view-funktionen för att utforska omgivningarna. På vissa populära turistattraktioner som Colosseum i Rom kan du även få en 360-gradersvy både exteriört och interiört. En gratis fotorundtur utan att behöva stå i kö är nästan lika bra som att vara på plats!

Foto: Shutterstock

LÄS MER: 12 nationalparker i USA du kan utforska via datorn