Riddarholmen i Stockholm.
Riddarholmen i Stockholm. Foto: SHUTTERSTOCK

Ojojoj – hur kunde det bli så här fel om Stockholm?

Sill, palt, smörgåstårta och kalops är stockholmarnas favoriträtter. I alla fall om man får tro Cyperns största engelskspråkiga dagstidning, som snarast verkar ha kollat in menyer från 1950-talet.

Det ska sägas direkt: artikeln om Stockholm i Cyperns största engelskspråkiga dagstidning Cyprus Mail är mycket positiv och hyllande om den svenska huvudstaden. Helt korrekt konstaterar man att Stockholm har tre världsarv på Unescos världsarvslista (Drottningholms slott, Skogskyrkogården och Birka), och man lyfter också fram den rena luften och de vänliga människorna. Vattnet i Mälaren är ”så rent att det sägs vara drickbart” – vi skulle nog vara lite försiktiga.

Men när det gäller maten känns det som om man har tittat i en husmorsbok från 1950-talet. Att Stockholm i dag har ett sprudlande krogliv med medvetna foodies och moderna restauranger som serverar internationella maträtter från hela världen står det inte ett ord om. I stället får läsarna veta att stockholmarna äter sill dagligen: ”Serveras rå, inlagd eller stekt i smör och slängd i mjöl, åtföljs den vanligtvis av kokt eller mosad potatis och en klick lingonsylt.” Även om det förekommer kanske man inte kan säga att lingonsylt är det vanligaste tillbehöret till sill. Och i alla fall inte dagligen.

”Ärtsoppa äts före fastan”

En annan mycket populär rätt för stockholmarna är kalops, enligt artikeln, precis som ärtsoppa som äts varje torsdag för att man ska klara fredagsfastan (!). ”Bruna bönor är så typiskt svenskt att huvudingrediensen åtnjuter skyddad ursprungsbeteckning”, enligt artikelförfattaren, som också försäkrar att de ”är en favorit i Stockholm”. Tydligen serveras de vanligen med stekt, saltad bacon och en touch av vinäger och sirap.

För övrigt uppges palt, pyttipanna och smörgåstårta vara stockholmarnas favoriträtter. Med tanke på att staden enligt artikeln ligger ”i den allra sydligaste delen av Sverige” är troligen paltätandet inte så utbrett i Stockholm. Men det är ju alltid roligt att bli omskriven i utlandet – även om det kan bli lite tokigt ibland. 

LÄS MER: Här är de 16 bästa hotellen i Stockholm
LÄS MER:
Tidsresa i Gamla stan – hitta guldkornen
LÄS MER:
Upptäck coola konsten i Stockholms tunnelbana