Efter långa förseningar kunde Baylander Steel Beach äntligen öppna i juli.
Efter långa förseningar kunde Baylander Steel Beach äntligen öppna i juli. Foto: Michael Trenk/Baylander Steel Beach

Nyaste restaurangen i New York – ett hangarfartyg

Det har tjänstgjort i Vietnamkriget och har kallats för världens minsta hangarfartyg – men just nu ligger den 38 meter långa Baylander för ankar i Hudsonfloden i New York. Och otippat nog har det blivit ett av sensommarens hetaste vattenhål.

Baylander Steel Beach, som den nya restaurangen heter, öppnade i början på juli och ligger vid West Harlem Beach, precis utanför 125th street på Manhattan. Men fartygets historia går tillbaka mycket längre än så, skriver Lonely Planet. Det började sin tjänstgöring i flottan 1968 i Vietnamkriget, och blev senare ett övningsfartyg för helikopterlandningar där det användes både av flottan, marinkåren, flygvapnet och kustbevakningen.

2012 såldes fartyget, som har beteckningen IX-514, på auktion, och två år senare lade det till vid Brooklyn Bridge Park i New York, där det öppnade för allmänheten med guidade turer, kurser och olika typer av evenemang. Och nu har det alltså hamnat i Harlem, där restaurangen efter några månaders försening på grund av coronaviruset till slut kunde öppna i juli.

Från fartyget har man en svårslagen utsikt mot solnedgången. Foto: Michael Trenk/Baylander Steel Beach

Skaldjursrätter och cocktails

Köket på Baylander Steel Beach är specialiserat på skaldjursrätter som hummerrullar, stekta musslor och räktacos, men man serverar också cocktails med passande namn som Damn the Torpedoes, The Perfect Storm och Captain’s Crush. Och det marina temat går igen i hela inredningen, från toaletterna till baren.

Coronapandemin har som bekant slagit hårt mot New York, och den nya restaurangen har vidtagit alla tänkbara försiktighetsåtgärder: man tar tempen på alla gäster innan de tillåts gå ombord, ansiktsmasker är obligatoriska, handsprit finns överallt och man håller hårt på reglerna för social distansering. Trots – eller kanske tack vare – detta har Baylander Steel Beach blivit en succé och sommarens största krogsnackis i New York.

Det gamla krigsfartyget tjänstgör numera med betydligt fredligare syften. Foto: Michael Trenk/Baylander Steel Beach

LÄS MER: Första gången i New York – 9 saker du inte ska missa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande