Schönefeld har varit en egen flygplats sedan 1934. Nu blir det en terminal på Berlins nya storflygplats.
Schönefeld har varit en egen flygplats sedan 1934. Nu blir det en terminal på Berlins nya storflygplats. Foto: Shutterstock

Nya storflygplatsen BER inte om lov – tar över SXF

Efter åratal av förseningar ser det äntligen ut som om Berlins nya storflygplats ska öppna i slutet på oktober. Och i samband med det försvinner den nyrenoverade flygplatsen Schönefeld (SXF) som egen flygplats, och blir i stället Terminal 5 på Berlin Brandenburg Airport (BER). 

Bytet av IATA-kod för Schönefelds del kommer att äga rum den 25 oktober, i samband med övergången från sommar- till vintertidtabell. En knapp vecka senare är det tänkt att storflygplatsen BER ska öppna.

Men för att Berlin Brandenburg Airport ska kunna uppfylla alla krav på en modern storflygplats med flera terminaler har omfattande renoveringar och tillbyggnader gjorts på Schönefeld, skriver sajten Aviation24. Det handlar bland annat om ny säkerhetskontrollteknik och anpassning av styrsystemet.

Sedan slutet på mars har terminaldelen på Schönefeld haft beteckningen KLMQ för att förhindra dubbelbokningar när BER börjar användas som kod. Detta är dock bara en tillfällig kod. I samband med övergången till en trebokstavskod kommer de stora bokstäverna på terminalens tak att ersättas med orden ”BER Terminal 5”.

Bygget av Berlin Brandenburg Airport har kantats av förseningar. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Nu öppnar världens största flygplats i Europa 

Åratal av förseningar

Flygplatsen Schönefeld öppnade 1934 och användes då av flygplanstillverkaren Henschel, som byggde drygt 14 000 flygplan i sina fabriker på flygfältet under andra världskriget. I april 1945 erövrade sovjetiska trupper Schönefeld, och under åren 1949–1990 var den Östtysklands huvudflygplats. Efter Tysklands återförening har Schönefeld främst inriktat sig på charter- och lågprisflyg.

Även Berlin-Tegels flygplats (TXL) kommer enligt planerna att stängas när Berlin Brandenburg Airport – som alltså blir Berlins enda flygplats – öppnar den 31 oktober. Den nya flygplatsen blir Tysklands tredje största efter Frankfurt och München. Någon stor invigning lär det dock inte bli – i stället kommer flygplatsen att öppnas upp gradvis.

Berlin Brandenburg Airport har fått en fiaskostämpel då den har drabbats av åtskilliga förseningar sedan bygget drog i gång. Från början var den tänkt att öppna 2012, men efter att man upptäckte problem med brandskyddet tvingades invigningen skjutas upp. Sedan dess har ytterligare sex invigningsdatum kommit och gått. Men nu ser det faktiskt ut som om den verkligen kommer att öppnas den 31 oktober i år – 3 289 dagar efter den planerade invigningen.

LÄS MER: Roligaste flygplatskoderna som faktiskt finns på riktigt 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande