Chichén Itzá är en av mayakulturens mest kända ruinstäder.
Chichén Itzá är en av mayakulturens mest kända ruinstäder. Foto: Shutterstock

Nya maya-järnvägen går direkt till Mexikos världsarv

Är man intresserad av mayaruiner finns ingen bättre plats att besöka än Yucatánhalvön i Mexiko. Med den nya maya-järnvägen kommer det att bli betydligt enklare för turister i Cancún att ta sig direkt till de mest spännande platserna.

Tren Maya är namnet på Mexikos nya ­prestigeprojekt: ett höghastighetståg tvärs över Yucatánhalvön, som ska starta i den ­populära turistdestinationen Cancún och gå ända ner till Palenque. Tåglinjen kommer att sammanbinda delstaterna Quintana Roo, Campeche och Chiapas, och tanken är att det ska bli lättare att nå intressanta ­platser som många turister missar, men också mer välkända platser som den världsarvsklassade mayastaden Chichén Itzá. Totalt kommer den nya järnvägen att bli 1 525 kilometer lång och ska vara klar senast 2023. Kostnaden för projektet beräknas till runt 75 miljarder svenska kronor.

LÄS MER: Helig grotta upptäckt under pyramid i Mexiko 

Går rakt igenom mayarikets djungel

I förra veckan gick det officiella startskottet för projektet då Mexikos president Andrés Manuel López Obrador invigde konstruktionen vid en ceremoni i Quintana Roo.

Projektet är inte okontroversiellt – tåget går rakt igenom det forna mayarikets djungel, och projektet har kritiserats av miljögrupper som menar att det skadar ekosystemet i regnskogen. Enligt den mexikanska regeringen kommer dock satsningen på järnvägen att stärka utvecklingen i regionen och bidra till ökad turism, vilket skapar nya arbetstillfällen och kan lyfta lokalbor ur fattigdomen.

LÄS MER: 11 magiska måsten på Yucatánhalvön i Mexiko 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande