Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Varje person som tittar på parallell reality-skärmen kommer att se sin egen information.
Varje person som tittar på parallell reality-skärmen kommer att se sin egen information.
Varje person som tittar på parallell reality-skärmen kommer att se sin egen information.
1 AV 2
Individuell flyginformation i parallell verklighet
2 AV 2
Varje person som tittar på parallell reality-skärmen kommer att se sin egen information.
Foto: Delta

Ny superskärm visar bara din avgång på flygplatsen

Coolt eller läskigt? Den nya parallell reality-teknologin gör att informationstavlan på flygplatsen bara visar information om just din flight – samtidigt som andra som tittar på tavlan bara ser information om sina egna flighter! Och ja – tekniken är redan i bruk!

Många av oss har nog någon gång kommit till en flygplats med andan i halsen och desperat tittat upp på informationstavlorna för att snabbt få veta från vilken gate vårt plan går. Frustrationen medan man väntar på att information om eventuell försening och gate för just ens egen specifika flight ska bläddras fram på displayen kan vara stor – inte minst denna sommar som ju har präglats av försenade och inställda avgångar och kaos på många flygplatser runtom i Europa.

Men nu finns en lösning. Amerikanska flygbolaget Delta Airlines nya futuristiska ”parallell reality”-informationstavla kan visa personaliserad information för upp till 100 personer – samtidigt. Alltså: du tittar på informationstavlan som visar ditt namn, gate, flightnummer, avgångstid och annan information som du kan behöva, medan kvinnan som står bredvid dig också får samma information – fast om hennes flight. Alla som betraktar skärmen får alltså helt olika information, trots att de tittar på exakt samma skärm. 

Gå in i visningsområdet för att se din personliga information, som enbart är synlig för dig. Foto: Delta

Hur är det möjligt?

Efter att ha gått igenom säkerhetskontrollen kan passagerare som flyger med Delta Airlines – om de vill – bege sig till parallel reality-displaykiosken som ligger nära flygbolagets lounge. Där måste de antingen skanna sitt boardingkort eller använda ansiktsigenkänning om de är medlemmar i flygbolagets digitala ID-program. När de väl har gjort det kommer de att kunna se flyginformation som är skräddarsydd för deras unika resa när de går förbi parallel reality-informationstavlan.

– Denna upplevelse kommer alltid att vara valfri, och kundinformation lagras heller inte, säger man på Delta.

Hur fungerar teknologin?

Parallel reality-skärmarna aktiveras av speciella pixlar som möjliggör samtidig projicering av olika saker till olika människor. Dessa pixlar kan samtidigt projicera miljontals strålar av olika färger och ljusstyrka, och varje stråle kan sedan riktas till en specifik person.

På flygplatsen möjliggörs den personliga upplevelsen genom ett system av rörelsekameror och sensorer.

– En relation skapas mellan din identitet och din position, så att rörelsekameran följer dig, säger Greg Forbes, vd för flygplatsupplevelser på Delta, till sajten Insider. Det är det som talar om för displayen i vilken riktning den ska rikta din information. När du rör dig genom visningsutrymmet spåras hela tiden din plats och din information följer dig.

Låter det som hämtat ur dystopiska framtidsscenarion som George Orwells ”1984”, eller känns det som en riktigt cool upplevelse som du verkligen har efterfrågat? Oavsett vilket lär det knappast avhjälpa sommarens flygkaos på Arlanda – än så länge finns bara tekniken på en enda flygplats, nämligen Detroit Metropolitan Airport i USA. Men det är klart: har du vägarna förbi Detroit och är sugen på att titta in i framtiden är det inget som hindrar att du kollar in hur parallell reality fungerar i verkligheten.

LÄS MER: Pilotlösa passagerarplan kan bli verklighet 2024
LÄS MER:
Framtidens tåg: Oslo–Stockholm på 30 minuter
LÄS MER:
Glöm Concorde – här är Uniteds nya överljudsplan