Snabbfärjan tar dig till Tyskland på drygt två timmar.
Snabbfärjan tar dig till Tyskland på drygt två timmar. Foto: Pressbild

Ny snabbfärja tar dig till Tyskland på under 3 timmar

Bokningen för den nya snabbfärjan mellan Ystad och Sassnitz är öppen. Den 17 september lämnar den första färjan Sverige, två och en halv timme senare angör den tysk mark. Den nya linjen som nu öppnas drivs av tyska rederiet FRS.

Höghastighetskatamaranen ”Skåne Jet” som kommer trafikera Ystad–Sassnitz har två passagerardäck med plats för 700 personer ombord, möjlighet till shopping samt ett varierat utbud av olika restauranger. Fordonsdäcket rymmer upp till 210 bilar och ger också plats för husbilar och bussar.  

– Vi har utvecklat ett miljöoptimerad driftläge för denna linje. Vi kommer att köra färjan i det mest bränsleeffektiva läget och ändå kunna erbjuda passagerare den snabbaste färjetrafiken mellan Tyskland och Sverige med en restid på bara två och en halv timme”, säger Moritz Bruns, vd för den nya linjen.

FRS sätter med detta en ny standard när det gäller restid mellan Sverige och Tyskland då den tidigare restiden i princip halveras. Jämfört med konventionella färjelinjer i regionen är tidsfördelen ännu större.

Historisk färjelinje

Färjeförbindelsen mellan den tyska ön Rügen och Sverige är känd som ”Kungslinjen” vars historia sträcker sig mer än 100 år tillbaka. Kungslinjen fick sitt namn efter vår svenske kung Gustav V och den tyska kejsaren Wilhelm II som båda deltog i fartygslinjens öppningsceremoni 1897. Traditionellt förenade Kungslinjen Sassnitz och Trelleborg som under lång tid var en av de viktigaste järnvägsförbindelserna mellan Tyskland och Sverige. När den tidigare linjeoperatören drog sig ur i år på grund av Corona-krisen var slutet på den historiska färjelinjen överhängande. Tills nu.

LÄS MER: Bilsemester i Tyskland – 10 charmiga städer 

Katamaranen kommer att avgå två gånger dagligen mellan Ystad och Sassnitz från torsdag till söndag, och från och med 17 september kan biljetter köpas direkt i båda hamnarna. Dock rekommenderar FRS onlinebokning som den billigaste bokningsmetoden.  Från och med säsongen 2021 planerar FRS att erbjuda intressanta resepaket inklusive hotellboende och andra turisttjänster.

– Vi ser oss själva inte bara som en transporttjänstleverantör, utan också som en leverantör av turisttjänster. Även om den trevliga reseupplevelsen med vår katamaran är en viktig del av den totala upplevelsen, vill vi fortsätta att utöka vårt utbud av turisttjänster runt våra destinationer och hela tiden erbjuda våra gäster nya och intressanta destinationer, säger Moritz Bruns, vd för den nya färjelinjen.

LÄS MER: Tysklands riviera – magisk semester till budgetpris 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande