1 av 3
Nu stänger KGB-museet på Manhattan för gott.
2 av 3: Nu stänger KGB-museet på Manhattan för gott. Foto: SHUTTERSTOCK
Läppstiftspistolen Deadly Kiss hör till de drygt 300 föremål som går på auktion.
3 av 3: Läppstiftspistolen Deadly Kiss hör till de drygt 300 föremål som går på auktion. Foto: JULIEN'S AUCTIONS

Nu säljer New Yorks KGB-museum ut alla spionprylar

Det tog den litauiske samlaren Julius Urbaitis över trettio år att samla ihop världens största samling av KGB-memorabilia från kalla kriget och öppna ett museum i New York. Nu säljs stora delar av samlingen på auktion. 

I januari 2019 öppnade KGB Espionage Museum på Manhattan i New York. Det innehöll interaktiva utställningar som en fullskalig modell av ett förhörsrum som använts av KGB. Det inkluderade också originalartefakter som dörrar från ett KGB-fängelse och och en bordslampa av brons som ska ha tillhört Josef Stalin. Besökarna kunde få lära sig olika tekniker som den sovjetiska underrättelsetjänsten använde vid övervakning, från att bädda in inspelningsenheter i ringar och manschettknappar och diskar till att dölja kameror i bältesspännen.

En damhandväska från 1950-talet med inbyggd kamera. Foto: JULIEN'S AUCTIONS

Tyvärr blev museet kortlivat. I mars 2020, bara ett drygt år efter öppnandet, tvingades det stänga på grund av pandemin. Nu meddelar grundaren Julius Urbaitis att museet kommer att stänga för gott och att stora delar av samlingen kommer att säljas på auktion, skriver New York Times.

Det rör sig om över 300 föremål, däribland en pistol som är gömd i ett läppstift och en kopia av ett paraply med en dold giftnål av samma sort som användes för att mörda den bulgariske avhopparen Georgi Markov i London 1978. Mest pengar räknar man med att få in för ett exemplar av den sovjetiska chiffermaskinen Fialka, som kan producera runt 590 kvadriljoner olika kombinationer (en kvadriljon är en etta med 24 nollor). Utropspriset för maskinen är 12 000 dollar (drygt 100 000 kronor).

LÄS MER: Nytt James Bond-museum har öppnat i Alperna 

M-125, kodnamn Fialka, var en rysk elektromagnetisk chiffermaskin som påminde om den tyska Enigma-maskinen. Foto: JULIEN'S AUCTIONS

Vill locka James Bond-fans

Martin Nolan, vd på auktionsfirman Julien's Auctions som håller i auktionen, säger att han räknar med att auktionen kommer att locka både ryssar som är intresserade av sovjetisk historia och James Bond-fans. 

– Det finns mycket nyfikenhet och fascination kring spionprylar just nu, säger han till New York Times. Speciellt efter allt prat om rysk inblandning i det amerikanska valet.

Redan 2014 öppnade Julius Urbaitis ett annat KGB-museum, Atomic Bunker, i en tidigare atombombssäker bunker i den litauiska staden Kaunas. Från och med nu kommer han att fokusera på det i stället. 

Auktionen kommer att äga rum i Beverly Hills och online den 13 februari 2021.

Närbild på paraply med en mekanism som skjuter i väg en kapsel med giftet ricin. Ett paraply av denna sort ska ha använts för att mörda den bulgariske avhopparen Georgi Markov i London 1978. Foto: Julien's Auctions

LÄS MER: 10 tidigare hemliga militära besöksmål från kalla kriget 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande