Målet är att färjetrafiken mellan Grekland och Cypern ska vara i gång redan till sommaren.
1 av 2: Målet är att färjetrafiken mellan Grekland och Cypern ska vara i gång redan till sommaren. Foto: Shutterstock
Den grekiska hamnstaden Pireus kommer att vara utgångspunkt för färjetrafiken till Cypern.
2 av 2: Den grekiska hamnstaden Pireus kommer att vara utgångspunkt för färjetrafiken till Cypern. Foto: Shutterstock

Nu kan du ta färjan mellan Grekland och Cypern igen

Färjan mellan det grekiska fastlandet och Cypern togs ur trafik år 2000 på grund av den ökande flygtrafiken. Nu har de grekiska myndigheterna gett grönt ljus för att öppna färjelinjen igen, skriver Greek Reporter – och det kan ske redan i sommar.

Enligt Cyprus Mail kommer färjelinjen att gå mellan den grekiska hamnstaden Pireus och den cypriotiska staden Limassol. Resan beräknas ta cirka 30 timmar, och en tur och retur-biljett kommer att kosta runt 1 400 kronor.

Vid ett möte mellan representanter för de grekiska och cypriotiska regeringarna erbjöd Grekland en dedikerad plats i Pireus hamn till det rederi som kommer att trafikera sträckan. Flera rederier i Grekland, Cypern och andra EU-länder har redan anmält sitt intresse. 

LÄS MER: Båtluffa i Grekland – här är 3 bra rutter för alla smaker 

Möjlighet till ett stopp i Rhodos

De grekiska myndigheterna undersöker också möjligheten att lägga till ett stopp mellan det grekiska fastlandet och Cypern, till exempel Rhodos.

Andreas Kyprianou, ordförande för Cyperns trafikutskott, sa att det verkar som om EU-kommissionen ser positivt på Cyperns begäran om en subventionering av färjetrafiken, och att man förväntar sig ett svar inom de kommande veckorna.

– Vi hoppas att trafiken ska vara i gång före sommarens turist säsong, tillade han.

Tidigare har cypriotiska myndigheter sagt att rutten är tänkt att trafikeras en gång i veckan mellan maj och september och en gång varannan vecka under vintern.

Den kommande återintroduktionen av färjetrafiken ses också som ett sätt att fördjupa den redan goda relationen mellan de båda länderna.

LÄS MER: Cypern: ett perfekt resmål för en aktiv semester 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande