Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hyperloop, framtidens tåg visas i DP World flow-paviljongen på världsutställningen i Dubai.
Hyperloop, framtidens tåg visas i DP World flow-paviljongen på världsutställningen i Dubai.
Hyperloop, framtidens tåg visas i DP World flow-paviljongen på världsutställningen i Dubai.
Hyperloop, framtidens tåg visas i DP World flow-paviljongen på världsutställningen i Dubai. Foto: Zeleros

Res till framtiden – upplev nya supertåget i Dubai

Skulle du befinna dig i Dubai inom det närmaste fem månaderna har du möjlighet att ta en titt på framtidens tåg, Hyperloop. Världsutställningen 2020 är i gång i metropolen och erbjuder en mängd aktiviteter inom området.

För första gången någonsin hålls en världsutställning i Mellanöstern. Närmare bestämt i Dubai, en populär destination till solen och värmen endast sex timmar med flyg från Sverige. En världsutställning är en gigantisk och internationell produktion vars syfte är att lyfta hantverks- och industriprodukter, teknik och konst, men framför allt innovativ arkitektur. Inför varje utställning läggs mycket tid och produktion på stora byggnader som är centrala för utställningen. De flesta rivs dock, men de mest kända byggnaderna som blivit till kända landmärken och turistattraktioner är Eiffeltornet och The Space Needle i Seattle. 

”The Mobility Portal”, skapad av Asif Khan, ingår i ett av de tre temana i Expo 2020. Här ska besökaren bli guidad genom tid och rum. Foto: Dany Eid

Kliv in i framtidens tåg

Expo 2020 pågår mellan oktober 2021 och mars 2022, och temat för i år är ”Connecting Minds – Creating the Future”. Mer än 190 olika nationer deltar, och för första gången har samtliga deltagare en egen paviljong, där länderna kommer att visa upp sina bidrag. Är du intresserad av framtidens tåg, Hyperloop, ska du bege dig till DP World flow-paviljongen.  Här kan besökaren uppleva en fullskalig, 10 meter lång prototyp av det framtida snabbtåget. Man kommer även kunna sitta i kupén för mesta möjliga upplevelse kring hur framtidens tågresa kan komma att upplevas.  

Vill du besöka den svenska paviljongen på området ska du leta efter ”The Forest”. Här visar Sverige upp hållbara innovationer som syftar till en bättre morgondag, det finns möjlighet att plantera ett träd samt få en rekorderlig svensk fikastund.

Den svenska paviljongen ”The Forest”. Foto: Alessandro Ripellino

Att göra på Expo 2020 Dubai

1. Samla passtämplar från 192 länder

Som innehavare av det officiella Expo-passet kan man samla stämplar till sitt eget pass från alla de olika länder som har en paviljong på utställningen i år.

2. Umgås med robotar

Över 150 robotar finns på plats i Dubai, framtagna för att utföra en mängd olika uppgifter, som att hälsa gästerna välkomna, hjälpa besökarna, uppträda samt hämta mat och dryck. Robotarna är skapade av Terminus Group, som är ledande inom robotteknik.

3. Delta i sportaktiviteter från jordens alla hörn

Förutom ett helt fitness- och wellnessområde finns möjligheten att träffa sportstjärnor, titta på olika tävlingar och prova på diverse gratis aktiviteter inom sport.

4. Njut av mat från hela världen

Inom området finns över 200 matställen och matkoncept, och många är framtagna av prisbelönta kockar, amerikanskfödda Michelin-kocken David Myers, Matthew Kenney som specialiserat sig på växtbaserad kost, samt London-baserade Michelin-kocken och författaren Rohit Ghai.

5. Ät mat från år 2320

Prova på en meny från framtiden, närmare bestämt 2320. Med inspiration från rymden och mikrobiologi ska deltagarens sinnen aktiveras i ett helt nytt koncept som visar hur artificiell intelligens kan användas i framtidens matlagning.

6. Designa ditt eget flygplan

Vid Emirates-paviljongen får man uppleva framtidens design av flygplanskabiner och får möjlighet att utforma ett eget flygplan, samt utforska framtidens metaller och material. 

7. Åk världens första lufttåg

På Expo 2020 Dubai kan man även åka med inget mindre än världens första lufttåg, som tar med gästerna på en helt unik sightseeingtur genom Expo-området.

För första gången i världshistorien drivs ett tåg enbart med luft. Du har chans att åka med det på världsutställningen i Dubai. Foto: Patrick Castillo

8. Upplev en konsert med Beethoven-inspirerad robotorkester

I Tysklands paviljong får man uppleva en helt unik kombination av rock samt klassisk, akustisk och elektronisk musik när den Beethoven-inspirerade robotorkestern uppträder med en konsert för alla åldrar.

9. Kockar från Michelin-restauranger besöker Jubilee Gastronomy

På restaurangen Jubilee Gastronomy, som finns i Expo-området, kan man njuta av måltider framtagna av framstående Michelin-kockar som här presenterar några av sina signaturrätter. Det finns även en lounge på takterrassen.

 

Kända innovationer från olika världsutställningar

• Alexander Graham Bells telefon, 1876

• Remington Typographic Machine (skrivmaskin), 1876

• Heinz tomatketchup, 1876

• Wallace-Farmer Electric Dynamo (föregångaren till elektriskt ljus), 1876

• Eiffeltornet, 1889

• The Ferris Wheel, världens första pariserhjul, namngivet efter grundaren George Ferris, 1893

• Rulltrappan, 1900

• Ljudfilm, 1900

• Atomium, skulptur som blivit en symbol för Bryssel, 1958

• The Space Needle, Seattles mest kända landmärke, 1962

• Habitát '67, ett bostadskomplex i Montreal, 1967.

LÄS MER: Framtidens tåg: Oslo–Stockholm på 30 minuter