Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Det blir inget halloweenfirande på Gröna Lund i år.
Det blir inget halloweenfirande på Gröna Lund i år.
Det blir inget halloweenfirande på Gröna Lund i år.
Det blir inget halloweenfirande på Gröna Lund i år. Foto: JOHAN GRAMÉN / GRÖNA LUND

Nöjesparker ställer in halloweenfirande

I slutet av oktober brukar många av landets nöjesparker ha öppet för halloweenfirande, vilket blivit en omtyckt tradition för många barnfamiljer. På grund av coronapandemin blir det inte så på Gröna Lund, Skara Sommarland, Furuvik och Liseberg i år – men Kolmården går mot strömmen.

När regeringen i fredags meddelade att maxgränsen på 50 personer även kommer att gälla under hösten, innebar det att de flesta nöjesparker inte heller kommer att kunna öppna under halloween. Därmed bryts en tradition som på några år har blivit mycket populär främst hos skolungdomar. Bara på Gröna Lund har nästan 350 000 personer besökt parken under de fyra år som traditionen med halloweenfirande på tivolit har funnits.

– Vi har tvingats säga upp nästan 40 procent av vår fasta personalstyrka, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell. Fredagens besked från regeringen var den sista spiken i kistan, då även alla våra möjligheter till intäkter under hösten rycktes bort. Det är tråkigt att behöva ge beskedet till alla Stockholms barnfamiljer att det tyvärr inte blir någon halloween på Gröna Lund.

För Furuviks del innebär det att parken stänger för säsongen efter den kommande helgen.

– Vi har haft en tuff sommar och det blir inget halloweenöppet i parken i år. Men vår sista helg ska bli till ett riktigt avslutningsfirande, säger Sandra Wilke, vd på Furuvik.

Tidigare har även Liseberg meddelat att de ställer in årets halloweenfirande.

LÄS MER: Efter beskedet: Liseberg ställer in höstsäsongen 

Kolmården håller öppet på halloween 

Ett ljus i höstmörkret för halloweensugna är att Kolmården trots allt har beslutat sig för att genomföra sitt halloweenfirande för ett begränsat antal gäster per dag, där alla biljetter måste förbokas online. Biljetterna till halloween släpps redan den 1 september, och utöver höstlovet 24 oktober–1 november kommer man även att hålla öppet en helg extra, nämligen den 17–18 oktober.

– Trots alla utmaningar som corona inneburit har sommaren fallit ganska väl ut. Det märks att många barnfamiljer har efterfrågat säkra och trygga upplevelser tillsammans, och det känns viktigt att vi har kunnat hålla öppet när så många andra aktörer tvingats hålla stängt. Nu ser vi fram emot att också kunna bjuda våra besökare på ett riktigt rysmysigt halloweenfirande, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården.

Kolmården kommer att ha två helt nya Halloweenområden i parken. I Drakberget vaktar den elaka draken Hengill över sina skatter och i Dizzyland är allt tokigt, färgglatt och helt galet. Dessutom finns två skräcknyheter. I Ondskans labyrint måste man ta sig igenom en mörk och mystisk labyrint i ett majsfält och i Hämnden befinner man sig vid ett gammalt vandrarhem bland fruktansvärda demoner. Före klockan 15 finns dock lite barnvänligare varianter som passar hela familjen.

LÄS MER: Guide till Europas 5 bästa nöjesparker