Tillfredsställ din längtan efter vackra Italien med en Netflixfilm.
Tillfredsställ din längtan efter vackra Italien med en Netflixfilm. Foto: Shutterstock

9 Netflixfilmer för dig som längtar efter att resa

Om du älskar att resa kan din abstinens börja bli påtaglig just nu.

Här är snabb tröst framför tv:n eller datorn där hemma.

Nio filmer som bjuder på härliga resor på land, till havs och i luften.

Samtliga nio långfilmer finns i utbudet från Netflix.

1. Catch Me If You Can (2002)

Denna film av Steven Spielberg berättar den sanna historiken om bedragaren Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio) som börjar sin otroliga svindlarkarriär redan som tonåring och hinner arbeta både som advokat och läkare innan han gör fantastisk karriär som flygplanspilot på amerikanska flygbolaget Pan Am. Många härliga 60-talsmiljöer, inte minst från den då så lyxiga och chica flygvärlden.

2. Mr Ripley en man med många talanger (1999)

Den här moderna klassikern är inte bara kittlande - den råkar också vara en av filmerna som avbildar Italien när landet är som allra vackrast, i synnerhet Amalfikusten. Den är dit den unge äventyraren Tom Ripley (Matt Damon) far med uppdrag att försöka få rikemanssonen Dickie (Jude Law) att återvända hem till USA och sin familj. Men den lömske Tom har helt andra ambitioner. Filmen utspelar sig på 50-talet. Originaltitel: ”The Talented Mr Ripley”.

Matt Damon som Tom Ripley på Amalfikusten. Foto: FILMBOLAG/PRESSBILD

3. Eat Pray Love (2010)

En gift amerikansk kvinna (Julia Roberts) inser hur olycklig hon är i sitt äktenskap och lämnar det stressiga stadslivet för en jorden-runt-resa ”för att finna sig själv”. Filmen är inget mästerverk med skildringarna av länder som Italien, Indien och Indonesien är helt betagande. Hon upptäcker den sanna matglädjen i Italien, bönens kraft i Indien och den inre frid som äkta kärlek föder på Bali. Boken är baserad på den amerikanska författarinnan Elizabeth Gilberts självbiografi med samma namn. Filmen gavs vid sin svenska premiär namnet ”Lyckan, kärleken och meningen med livet”. 

4. Easy Rider (1969) 

Denna klassiska hippiefilm hade mycket vältajmat premiär samma år som Woodstockfestivalen och skildrar en resa genom de våldsamma generationsmotsättningarnas USA 1969.  Två unga hippierebeller (spelade av Peter Fonda och Dennis Hopper) på motorcyklar återvänder från en utflykt till Mexiko och korsar landet från Los Angeles till New Orleans (och den stora ”Mardi Gras”-karnevalen där). På vägen slår de följe med en ung, alkoholiserad advokat (Jack Nicholson).

Peter Fonda och Dennis Hopper på mc genom USA. Foto: COLUMBIA PICTURES / FILMBOLAG

5. Up in the Air (2009)

Följ den flygbesatte affärsresenären Ryan Bingham (George Clooney), en konsult som arbetar med nedskärningar i företag, och som ständigt flyger kors och tvärs genom USA. Två kvinnor han möter under sitt flängande i jobbet får honom så småningom att förändra sin syn på livet. Denna dramakomedi inspelades till största delen i den amerikanska staden Saint Louis, men det finns även scener från Detroit, Omaha, Las Vegas och Miami.

6. Y Tu Mama Tambien (2001)

En rörande och rolig road trip och en film om vänskap, kärlek och äventyr under en sommar i Mexiko. Två nära vänner och en äldre kvinna reser genom Mexiko i jakt på en viss, ”magisk” strand. Här upplever vi den underbara naturen i delstaten Oaxaca, men får även insikt i Mexikos klassystem, med hopplös fattigdom som följd för vissa.

Filmen tar oss med till undersköna mexikanska delstaten Oaxaca Foto: Shutterstock

 

7. The Hateful Eight (2015)

Regissören Quentin Tafrantinos uppföljare till denna film, ”Once Upon A Time In Hollywood” (2019) ger en fantastiskt färgsprakande bild av Los Angeles (och dess stadsdel Hollywood) i det sena 60-talet. Men den filmen är för färskt för att finnas på Netflix än. 

Föregångaren ”The Hateful Eight” visar hur kämpig det var att resa i USA:s utmarker under snöstorm på 1870-talet. Fler häftiga insikter om resande i USA på 1800-talet ger Tarnantinos (ännu bättre) film ”Django Unchained” från 2012.

6. Roma (2018)

Denna massivt hyllade film fick stor uppmärksamhet då det blev en av de första storfilmerna producerad av Netflix själva. I regissören Alfonso Cuaróns vackra hyllning till sin barndom i Mexico City och återskapas försvunna miljlöer från storstadens tidiga 70-tal. Fokus i handlingen är hushållerskan Cleo (Yalitza Aparicio) som arbetar för en medelklassfamilj. Filmens titel syftar på ett bostadsområde i staden, Colonia Roma.

9. The Rolling Stones Olé Olé Olé!: A Trip Across Latin America (2016)

Detta inte en filmad konsert utan mer en raffinerad episodfilm från det legendariska rockbandets turné i rocksvultna Sydamerika 2016. Speciellt spännande blir det när vi når Argentina och träffar på en jättegrupp av fans (och Stonesinfluerade band) som utgör kultgruppen ”rolingas” för vilka Stones är närmast religion - kulten uppstod när Argentinas tidigare militärdiktatur förbjöd all brittisk musik. Kulmen uppnås när Stones i finalen når Havanna på Kuba för två konserter där. 

Gamla Stones rullade vidare över Latinamerika
1 av 2: Gamla Stones rullade vidare över Latinamerika Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN
2 av 2 Foto: ALEX LJUNGDAHL

Några andra filmer för resvänner:

Amelie från Montmartre (2001) – Paris som en läcker pralin.

Lost in Translation (2003)  –  Bill Murray, Scarlett Johansson i en film som är rena reklamen för staden Tokyo.

Vicky Cristina Barcelona (2008) – Woody Allens lovsång till Barcelonas skönhet.

The Motorcycle Diaries (2004) – Che Guevaras barndom sedd genom hans mc-resa runt Sydamerika i unga år.

The Darjeeling Limited (2007) – Wes Anderson tar oss på en färgstark tågresa i Indien och visar oss sagolika Rajasthan.

The Trip (2010) – Komikerna Rob Brydon and Steve Coogan på en road trip på den vackra engelska landsbygden.  

Fotnot: dessa sex filmer finns ej på Netflix just nu.

LÄS MER: 12 världsberömda museer du kan besöka från soffan  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande