Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ta segelfartyg över Engelska kanalen!
Ta segelfartyg över Engelska kanalen!
Ta segelfartyg över Engelska kanalen!
1 AV 2
Res klimatsmart genom att följa dessa fem steg.
2 AV 2
Ta segelfartyg över Engelska kanalen!

Minikryssning med segel över Engelska kanalen

Från och med den 1 maj finns en helt ny förbindelse mellan badorten Oostende i Belgien och hamnstaden Ramsgate i Storbritannien – med segelfartyg!

Det är det nederländska företaget Fair Ferry som ligger bakom den nya båtlinjen, med ett 48 meter långt segelfartyg som har plats för 24 passagerare i två- och fyrbäddshytter. Det fanns tidigare reguljär färjetrafik mellan Ramsgate och Oostende, men den upphörde för tio år sedan när rederiet gick i konkurs.

Mysiga badorten Oostende. Foto: Luigi Saria / Shutterstock

– Detta är en sorts minikryssning, säger Karel de Boer från Fair Ferry till VRT. Den har ingenting med den tidigare färjetrafiken mellan Oostende och Ramsgate att göra, och vi kommer att vara mindre punktliga än de var.

Segelfartyget är helt beroende av vinden, vilket innebär att resan kan ta allt mellan 10 och 30 timmar beroende på hur mycket det blåser.

De Morgenster byggdes 1919. Foto: RICHARD SIBLEY / FAIR FERRY

Tvåmastat segelfartyg från 1919

Det är det tvåmastade segelfartyget De Morgenster (”Morgonstjärnan”) som kommer att trafikera sträckan. Det byggdes 1919, och bar då namnet De Vrouw Maria. 1927 förlängdes hon med sju meter, döptes om till De Morgenster 1959 och användes som fiskefartyg fram till 1970. Sedan 2008 tar hon passagerare och fungerar som ett segelträningsfartyg.

Passagerarna kommer att vara involverade i seglingsupplevelsen, även om ingen tidigare seglingserfarenhet krävs. 

Resan över kanalen kan ta mellan 10 och 30 timmar. Foto: RICHARD SIBLEY / FAIR FERRY

– I år blir det ett test, säger Karel de Boer. Om det blir en framgång kommer vi att expandera och erbjuda fler tjänster.

Har man tid och råd kan man åka tillbaka samma väg tre dagar senare, annars är järnvägstrafiken genom Kanaltunneln ett alternativ. En enkelbiljett i en fyrbäddshytt kommer att kosta från 4 300 kronor inklusive alla måltider ombord.

LÄS MER: Weekend i Amsterdam – stor guide med bästa tipsen
LÄS MER:
Peter Johanssons 10 bästa tips till London
LÄS MER:
Klassisk Viking Line-färja säljs till grekiskt rederi