Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vackra Maya Bay öppnar för turister igen.
Vackra Maya Bay öppnar för turister igen.
Vackra Maya Bay öppnar för turister igen.
1 AV 2
Varit stängt för turister i nästan tre år
2 AV 2
Vackra Maya Bay öppnar för turister igen.
Foto: SHUTTERSTOCK

Maya Bay öppnar igen – strikta regler väntas

Maya Bay har varit stängd för turister i nästan tre år för att rädda den marina miljön. Nu meddelar Thailands miljöminister att ett öppningsdatum är satt, men med nya strikta regler, rapporterar Bangkok Post.

Magiskt vackra Maya Bay strax utanför Phi Phi-öarna har varit stängd för turister sedan juni 2018. Beslutet att stänga det populära utflyktsmålet togs för att rädda miljön i den lilla viken. 

Maya Bays skönhet har alltid varit en attraktiv sevärdhet, men ökade dramatiskt i popularitet efter filmen The Beach med Leonardo DiCaprio delvis spelades in här 1999. Under högsäsong kunde stranden besökas av upp emot 4000 turister och 200 båtar per dag, vilket orsakade stora slitningar bland annat på korallreven. 

Tre års underhållsarbete

Under tre år har man arbetat metodiskt och målmedvetet med att återuppbygga och bevara den marina ekologin. Nu är man i slutskedet med att slutföra bland annat en pir där båtar kommer att få lägga till, samt avgränsade badzoner för besökarna.

För några dagar sedan tillkännagav Thailands miljöminister Varawut Silpa-archa ett preliminärt öppningsdatum till den 1 januari, 2022.

Trångt och stökigt Maya Bay, 2014. Ett minne blott. Foto: Shutterstock

Nya strikta regler

När Maya Bay öppnar upp igen kommer det vara med nya strikta regler. Borta är den tid då man kunde hoppa i en långsvansbåt eller motorbåt när som helst och ta ett spontanbesök till stranden.

Nya strikta regler väntas den som planerar att besöka Maya Bay under 2022. Foto: Shutterstock

Från och med att turister är välkomna igen, är antalet besökare per dag begränsat, och platsen får bara besökas mellan klockan 10:00 och 16:00. Vidare får man bara stanna en timme, bara bada i speciellt angivna zoner och inga båtar kommer längre få lägga till vid den populära stranden. Dessutom måste man boka och köpa biljetter i förväg online. Men det viktigaste är att Maya Bays sköna omgivningar får leva vidare och må bra.

LÄS MER

Thailands 10 vackraste stränder – från Ao Yai till Phra Nang

10 öar i Thailand – från Koh Samet till Koh Lipe