Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Magnetisk backe i staden Leh i norra Indien.Magnetisk backe i staden Leh i norra Indien.Magnetisk backe i staden Leh i norra Indien.
Magnetisk backe i staden Leh i norra Indien. Foto: SHUTTERSTOCK

Magnetiska backar – där bilen verkar rulla uppåt

En backe där bilen rullar uppåt? Det låter omöjligt, men är faktiskt sant – eller i alla fall känns det så. ”Magnetiska backar” finns på flera platser i världen och är en unik optisk illusion. Så här fungerar det – och här finns de.

”Magnetiska backar” kallas även för gravitationsbackar eller magiska backar och finns över hela världen – i Europa exempelvis i Italien, Grekland, Tyskland, Portugal, Tjeckien och Storbritannien. Albano Laziale, även känd som ”anti-gravitationsbacken”, nära Ariccia strax utanför Rom är ett känt exempel. Ett annat är Magic Hill i Mornebergen nära Spelga i Nordirland. På Irland finns flera stycken, bland annat vid Ben Bulben i grevskapet Sligo och nära vattenfallen Mahon Falls i Comeraghbergen. Vi har faktiskt en i Sverige också, den så kallade Trollvägen på Nipfjället i Idre.

Utanför Europa finns ännu fler – från Indien till Brasilien. Bara i USA lär det finnas 27 stycken. 

För att uppleva bästa möjliga effekten av att upphäva gravitationens lagar i en magnetsk backe ska du köra din bil till botten av backen och sätta växeln i neutralläge, tipsar Euronews. Då kommer den att rulla tillbaka uppför sluttningen – så kom ihåg att kolla bakåt! Kör du inte bil kan du testa att hälla lite vatten på marken och se hur det rinner uppåt.

https://www.instagram.com/p/ChentMUJtTI/

Men hur funkar det då?

”Magnetiska backar” har varit kända i långa tider, och lokalbefolkningen på de olika platserna har ibland spekulerat om att det skulle bero på häxkonst, oroliga andar eller gigantiska magneter under jorden.

Den verkliga förklaringen är lite mindre fantastisk.

Varje plats där magnetiska backar finns är helt omgiven av berg eller kullar. Den viktigaste faktorn som bidrar till illusionen är att horisonten är helt eller till största delen skymd. Utan en synlig horisont blir det svårt att bedöma lutningen på en yta, eftersom en pålitlig referens saknas. Föremål som man normalt skulle anta är mer eller mindre vinkelräta mot marken, såsom träd, kan luta, vilket förskjuter den visuella referensen. Det känns som att man står i en uppförsbacke när man i själva verket står i en nedförsbacke.

En studie från 2003 från universiteten i Padova och Pavia i Italien undersökte hur frånvaron av en horisont kan förvränga perspektivet på ”magiska backar”, genom att återskapa ett antal såna platser i ett laboratorium för att se hur människor reagerar. Forskarna fann att utan en synlig horisont kunde den mänskliga hjärnan luras av vanliga landmärken som träd och skyltar.

Ingen magi alltså, men visst är det coolt? Här är en lista över ”gravity hills” över hela världen – kanske något att lägga till på din bucket list?

Skylt som berättar om ”magnetic hill” – också i Indien.Skylt som berättar om ”magnetic hill” – också i Indien.Skylt som berättar om ”magnetic hill” – också i Indien.
Skylt som berättar om ”magnetic hill” – också i Indien. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Bilderna i öknen – som forskarna inte kan förklara
LÄS MER:
Europas 10 otäckaste turistattraktioner
LÄS MER:
11 svårtillgängliga resmål som är värda en omväg