Lufthansas personal går all in när det gäller oktoberfesten.
Lufthansas personal går all in när det gäller oktoberfesten. Foto: ALEX TINO FRIEDEL ATF PICTURES

Lufthansa tar med oktoberfesten upp i luften

Lagom till invigningen av Münchens klassiska oktoberfest kommer stora delar av Lufthansas kabinpersonal att byta ut sina vanliga uniformer mot Lederhosen och Tyrolerklänningar, även kända som dirndl. Man kommer också att servera bayerska specialiteter på planen och i loungerna.

Oktoberfesten i München brukar räknas som världens största årliga folkfest, och lockar miljontals besökare varje år. Även flygbolaget Lufthansa brukar uppmärksamma traditionen på olika sätt – i år med kabinpersonal klädda i traditionella Lederhosen och dirndl på mer än 800 långflygningarfrån Frankfurt och München till 33 olika destinationer, däribland Rio de Janeiro, San Diego, Boston och New York. Dirndl-besättningar har varit en tradition i många år även på många europeiska och tyska rutter från München.

– Vi är glada över att kunna fortsätta dirndl-flygningarnas 16-åriga historia och därmed också välkomna besökare till oktoberfesten på marken och ombord med bayersk stil, säger Stefan Kreuzpaintner, kundservicechef på Lufthansa.

Den traditionella korven Weisswurst är en av de bayerska specialiteter som kommer att serveras i loungerna. Foto: SHUTTERSTOCK

Leberkäse, Weisswurst och äppelstrudel

– Under de kommande veckorna kommer Münchens flygplats återigen presentera sig som en attraktiv inkörsport till oktoberfesten, och Lufthansas dirndl-team kommer att vara en del av det, säger Jost Lammers, vd för Munich Airport i München. 

Både förstaklass- och business class-passagerare kommer att bjudas på olika bayerska specialiteter samt rostad mandel, oktoberfestchoklad och pepparkakshjärtan under flygningen. I loungerna på Munich Airport kommer det att bjudas på Leberkäse (köttfärslimpa), kringlor och den traditionella bayerska korven Weisswurst. I förstaklassloungen blir det ännu festligare – här står soppa, rostad anka i traditionell stil och hemmagjord äppelstrudel med vaniljsås, rostad mandel och druvor i rom på menyn.

Flygvärdinnornas dirndl har silvervävda blommor med ett färgkoordinerat förkläde och metallspänne på förklädesbandet. Männen bär korta skinnbyxor med en klassiskt skuren väst i samma tyg. För första gången är kläderna hållbart producerade, och för att hålla transportavstånden korta har alla tyger vävts i Österrike och enbart producerats i Europa.

LÄS MER: Sagolika Bayern – slott, sjöar och snöklädda berg
LÄS MER:
Mysigt i München - upplev coola staden på 24 timmar
LÄS MER:
Här är de 5 märkligaste flygbolagen i historien